Har du styr på dit blodtryk?

For højt blodtryk kan give alvorlige sygdomme, og det har som regel ingen symptomer.

Er du en af dem, der ikke helt ved, hvad et blodtryk er? Så er du ikke alene. Men det kan betale sig at få det tjekket. Især hvis du over 40 år.

Blodtrykket er blodets tryk på indersiden af dine blodårer, når hjertet pumper, og i pausen mellem to hjerteslag. Det skal helst ligge under 140/90 mmHg og ideelt set på 120/70.

Det er ikke ligegyldigt, hvordan du får tjekket dit blodtryk. Peter Geisling forklarer i videoen her hvordan.

Den stille dræber

For højt blodtryk kaldes også den 'Den stille dræber', for du kan som regel ikke mærke, hvis det er for højt. Men et højt blodtryk kan være livsfarligt. Det øger risikoen for blodpropper og hjerneblødninger, for forkalkninger i blodårene og nyresvigt.

Hvis man har for højt blodtryk, kan lægen give forskellige former for medicin, men det afhænger af flere ting end bare blodtrykket, såkaldte risikofaktorer.

Det kan være overvægt, hjertekar-sygdomme i familien eller et højt kolesterol-tal.

Medicin kan hjælpe

Man kan nedsætte blodtrykket ved at give medicin, der udvider blodkarrene, så trykket i blodbanerne falder. Der findes også blodtryksnedsættende medicin, der påvirker hjertet, så det slår langsommere og bedre. Så falder blodtrykket også.

Endelig har vanddrivende medicin også den effekt, at den sænker blodtrykket, fordi medicinen fjerner væske fra blodbanen.

Man kan godt selv ændre et højt blodtryk. Små livsstilsændringer kan have stor betydning:

  • Dyrk motion. Få pulsen op 30 minutter hver dag - for eksempel ved at gå en tur i hurtigt tempo. Forsøg at gå mindst 10.000 skridt om dagen.

  • Spis mindre portioner mad og spar på saltet. Især færdiglavet købemad kan have et højt saltindhold.

  • Hold dit alkoholindtag inden for Sundhedsstyrelsens anbefalinger: Max syv genstande for kvinder og 14 for mænd om ugen.

  • Spis ikke for meget lakrids.

Sundhedsmagasinet handler i aften om blodtrykket. Her kan du blandt andet følge tre personer, der på en måned skal forsøge at nedsætte deres blodtryk ved at følge ovenstående råd. Det er 21.55 på DR1 - efterfølgende kan programmet ses på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk