Har du været inde og se film for nylig? Så har du måske bidraget til et af biografernes bedste tal i 10 år

Antallet af biografgæster i august var det højeste i 10 år. Et par film har virkelig appelleret til danskerne, siger direktør for Danske Biografer.

I september købte vi mere end 1,1 millioner biografbilletter. Det er cirka lige så mange som i augustmåned. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix Denmark)

Måske skal du i biffen hen over weekenden.

Knase popcorn, flyde ud i et megasæde og slå ventetiden ihjel ved at spille biospil mod de andre gæster, hvor du - måske igen igen - må indse, at det heller ikke blev i denne omgang, at du vandt minicruiset til Oslo.

Biospil eller ej, så er vi vilde med at gå i bigrafen for tiden, og faktisk er der alene i august måned blevet solgt 1,1 millioner biografbilletter på landsplan, hvilket er det højeste antal i 10 år for netop den måned.

- Det er vi super glade for. I lang tid har vi haft besøgstal, der ikke har været særlig gode på grund af corona, restriktioner og nedlukning, siger Lars Werge, der er direktør for Danske Biografer.

Også september rammer et billetsalg på 1,1 millioner, hvilket er det højeste antal for måneden, i de seneste fire år, som Foreningen af Filmudlejere i Danmark har haft mulighed for at gå tilbage.

En af forklaringerne skal selvfølgelig findes i tidspunktet, fordi flere har en biografsult, der skal stilles ovenpå nedlukningen.

Derudover skyldes det, at mange store filmpremierer blev udskudt under coronapandemien og nu er med til at trække folk mod biografsæderne.

Få film trækker salget op

Ifølge Lars Werge er det særlig Ternet Ninja 2 og enkelte andre film, der har været med til at trække salget op.

Kigger vi alene på Ternet Ninja 2, stod den ifølge direktøren for at sende trekvart million gæster i biografen i løbet af august og september måned.

- Det er dejligt at se, at vi har nogle film, der virkelig appellerer til den danske befolkning. Det er over hele landet og i alle biografer, at folk faktisk strømmer til.

Derudover er vi på vej ind i efteråret, hvor mørke og kulde generelt plejer at få os til gå mere i biografen.

Biograf: Gode film er alfa og omega

Zoomer vi ind på et par enkelte biografer, lyder meldingen også, at sensommeren har været forrygende.

Mod vest solgte Ringkøbing Biograf i august måned 3.000 billetter, hvilket er næsten det dobbelte af den hidtil bedste august måned for den lokale biograf. Og kigger man på de 11 år, hvor den har ligget på sin nuværende adresse, er det også den bedste august til dato.

- Det skyldes helt klart gode film. Vi har haft Ternet Ninja 2 og Pagten, der har trukket måske 80 procent af de billetter, vi har solgt. Så gode film er alfa og omega, for at folk kommer i biografen, siger biografens leder Bjarne From.

I alt blev der solgt knap syv millioner biografbilletter i 2020, hvilket var 45 procent færre end i 2019. Det skyldes de omfattende nedlukninger under coronakrisen. (Foto: © Emil Hougaard, Scanpix Denmark)

Noget lignende fortæller Mads Viktorius, der er medindehaver af Format Bio i Ballerup.

- Hen over sommeren var der ikke de store titler på plakaterne, men de begyndte at komme i august.

- Og da vi lagde ud med Ternet Ninja 2, som var en længeventet dansk film, blev vores sale fuldstændig lagt ned i de første weekender.

Popcornmaskiner og filmruller blev sat på pause

Det høje billetsalg falder på et tørt sted for landets biografer, der har haft lidt af slås med i den seneste tid.

For det første har biograferne ligesom mange andre været hårdt ramt af coronarestriktionerne, hvilket blandt andet betød, at de i 2020 og 2021 var tvunget til at sætte popcornmaskiner og filmruller på standby i flere måneder.

- Og i samme periode har der været streamingtjenesterne, som har bombet derudad på tv-skærmene, så vi har været nervøse for, om folk ville vende tilbage til biograferne.

- Men det viser sig nu, at det gør de, konkluderer Lars Werge.

I den kommende tid er det den nye James Bond-film, som biografernes direktør sætter sin lid til, og han håber, at den kan være med til at skabe fundamentet for lignende tal i de kommende måneder.