Har jeg været smittet med corona? Og kan jeg teste mig selv?

Noget tyder på, at mere end halvdelen af alle coronasmittede slet ikke har symptomer.

Professor Lars Jørgen Østergaard ser med bekymring på de mange corona-test, der formentlig rammer markedet inden længe.

Du har gået rundt med ondt i kroppen, hoste eller snotnæse.

Men er det en omgang sæsoninfluenza eller den allestedsnærværende coronavirus, der har angrebet dig?

Det spørgsmål har mange formentlig stillet sig selv i de seneste uger, men uden at få en afklaring, fordi det kun er de hårdest ramte, der er blevet testet.

Men kan man overhovedet diagnosticere sig selv, og gør det en forskel, om man har haft Covid-19 eller ej?

Det svarer professor og ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital Lars Jørgen Østergaard på.

Hvordan ved jeg, om jeg har haft Covid-19?

Der har været forlydender om, at at sygdommen kan påvirke smagsløgene. (Foto: Bjørn Kähler © Scanpix)

- Det kan man ikke selv vide, for de symptomer, man kan få, minder om dem, som kan følge med næsten alle andre influenza- og forkølelsesvirus; altså snue, hoste, ondt i halsen og ondt i kroppen.

- Den eneste helt sikre måde at finde ud af det på er at blive testet. De test, der findes til at gøre det udenom sundhedssystemet, er på vej på markedet i stor stil. Men de er ikke særlig godt undersøgt, så man kan ikke vide, hvor godt man kan regne med de positive og de negative resultater, som testen vil vise.

Der har været tale om, at et symptom var midlertidigt tab af smags- og lugtesans. Kan det være bevis for, at man har været smittet?

- Jeg har kun hørt, at man har gjort sig den slags iagttagelser i blandt andet Tyskland og mindre rapporter, men jeg kan ikke sætte videnskabelige ord på. Men det giver mening, da smags- og lugtesans sidder i næse og svælg, hvor infektionen også er. Så det ville ikke komme bag på mig.

Kan man have været smittet uden at vide det?

Italien er det land i Europa, der er hårdest ramt af coronavirusset. (Foto: Angelo Carconi © Scanpix)

- Ja, det kan man sagtens. For langt de fleste har ikke nogen symptomer på det her virus, så man kan have gået rundt og følt sig fuldstændig rask.

I Island, hvor man har testet bredt i befolkningen, var halvdelen af de smittede helt uden symptomer. Kan det samme være gældende herhjemme?

- Jeg har også set det islandske studie, og alt, hvad der kommer deroppefra, er særdeles god forskning, så det har jeg stor tiltro til. At halvdelen ikke har symptomer, tror jeg kan være fuldstændig rigtigt, og måske er det endnu flere, hvis man får testet hele befolkningen.

Tilføjet 25. marts: WHO's assisterende generalsekretær, Bruce Aylward, mener med udgangspunkt i studier foretaget i Kina derimod ikke, at der er tale om, at en stor gruppe af de smittede er symptomfrie smittebærere. Det skriver mediet pov.international.

Hvis jeg har været smittet uden at vide det, kan jeg så have smittet andre?

Risikoen for at smitte er mindre, når man ikke har symptomer, mener Lars Jørgen Østergaard. (Foto: Angelo Carconi © Scanpix)

- Det kan man godt, men muligheden for at gøre det er meget, meget mindre, for så hoster og nyser man ikke, og det er den måde, smitten primært spreder sig på.

Kan jeg blive smittet igen?

Man kan ikke med sikkerhed afvise, at man kan blive smittet med coronavirus to gange. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Sandsynligheden for at få den igen er ekstremt lav. Jeg skal ikke sige, at det er umuligt, men det er generelt sådan, at hvis man har haft den, har man også et immunsystem, der beskytter imod at få den igen.

- Men før vi kan sige noget med sikkerhed, er mere viden påkrævet. Vi skal ind og se på, hvad det er for nogle antistoffer, der kan bekæmpe virus, og den forskning er først ved at gå i gang nu.

Der kan dog være en udløbsdato på immuniteten, og det kan du læse mere om her.

Når der kommer test til hjemmebrug på markedet, giver det så mening at bruge dem?

Nyudviklet Covid-19-test fra det hollandske firma Sensitest, der normalt producerer graviditetstest. Testen kan give svar på 15 minutter, fortæler Sensitest. (Foto: Robin Utrecht © Scanpix)

- De her test, hvor man bare skal prikke sig selv i fingeren og vente på resultatet derhjemme, kan godt bekymre mig lidt, hvis det er noget, som folk kaster sig over, fordi det pludselig er muligt.

- De vil formentlig blive udbudt i stor stil, men det er altså ikke som en pålidelig graviditetstest. Det er ikke undersøgt tilstrækkeligt, hvor gode testene rent faktisk er, og man kan sagtens forestille sig, at nogle af dem vil vise forkerte resultater.

FacebookTwitter