Har målet flyttet sig? Blå partier kræver klare svar om corona-strategi efter SSI-udmelding

Vi skal holde nøje øje med smittetallene, selvom indlæggelsestallene vil falde, mener SSI. Blå partier mener, at SSI "flytter målstolperne".

Der er god grund til fortsat at holde øje med smittetallene, selvom langt færre vil blive indlagt på grund af vaccinerne, mener Statens Serum Institut (Foto: Jens Dresling/Scanpix 2021) (Foto: Jens Dresling © Ritzau Scanpix)

Det vakte opsigt, da Henrik Ullum, direktøren for Statens Serum Institut (SSI), i sidste uge mere eller mindre aflyste risikoen for et overbelastet sundhedsvæsen på grund af corona.

Nu er det smittetal, og ikke så meget indlæggelser, vi skal holde øje med, lød det fra Ullum:

- Hvis vi kigger hen over epidemien, har netop antallet af nyindlagte og antallet af samlede indlæggelser været et helt klart styringspunkt.

- Det er klart, at der står vi et andet sted nu med den meget vellykkede vaccinationsudrulning, hvor det faktisk ikke er hovedproblemet, sagde han.

Sundhedsministeriet oplyser i et skriftligt svar til DR, at man - trods meldingen fra SSI om, at vi nu i højere grad skal styre efter smittetallene - fortsat forholder sig til den genåbningsplan, der er aftalt. Den betyder, at stort set alt åbner til september.

Men alligevel får meldingen fra SSI en række borgerlige partier til at føle sig utrygge.

Partierne kræver, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tydeligt går ud og slår fast, hvad målet med vores coronastrategi er.

- Jeg synes, at meldingen fra Statens Serum Institut skaber usikkerhed om fundamentet for genåbningen af Danmark.

- Derfor er der efter min mening behov for, at regeringen forholder sig til, om den konkrete udmeldingen fra direktøren, hvor han flytter målstolperne for epidimihåndteringen, har eller vil få konsekvenser for regeringens holdning til genåbning af Danmark, siger Martin Geertsen, Venstres sundhedsordfører.

Også Dansk Folkeparti og De Konservative frygter, at udmeldingen fra SSI kan få regeringen til at vakle om genåbningsplanen.

Smitten kan stige uden indlæggelserne følger med

Længe har indlæggelsestallene, særligt indlæggelserne på intensiv, udgjort termometeret for, hvordan det går med epidemihåndteringen i Danmark.

Målet har været at undgå katastrofescenariet, hvor sundhedsvæsenet blev overbelastet, personalet blev syge, og vi manglede respiratorerer.

De fleste husker nok sundhedsminister Magnus Heunickes rød/grønne kurve, som han viste frem på et af de utallige pressemøder i marts 2020. Kurven viste, hvor hurtigt hospitalerne kunne blive rendt over ende, hvis vi ikke passede på.

Sundhedsminister Magnus Heunicke lærte danskerne den rød/grønne-kurve at kende i marts 2020. Kurven viser, hvor hurtigt sundhedsvæsenet kunne blive overbelastet, hvis ikke danskerne overholdt coronarestriktionerne (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix) (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Men med Danmarks succesfulde vaccineudrulning, hvor næsten 70 procent af danskerne har fået mindst ét stik, vurderer Statens Serum Institut altså, at risikoen for overbelastede sygehuse ikke længere er stor.

Det skyldes, at selvom smittetallene kan stige til efteråret, vil indlæggelsestallene ikke nødvendigvis følge med i samme takt længere.

Men alligevel vil instituttet altså holde nøje øje med smittetallene også fremover, forklarer Henrik Ullum til DR:

- Lige nu holder vi mest øje med, hvordan smittetallene bevæger sig i forhold til antallet af vaccinationer. Den overordnede situation er, at vi står lige midt mellem et kapløb mellem vaccineudrulning og spredning af deltavarianten.

- I den nuværende situation er indlæggelserne et mindre sensitivt mål for, hvordan det går fra dag til dag, siger han.

Blå blok: SSI flytter målet

Men det er ikke smittetal, men indlæggelser, vi bør navigere efter i Danmark, mener Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Per Larsen, sundhedsordfører hos De Konservative, mener, at SSI nu "flytter målstolperne" og sår tvivl om Danmarks strategi i coronahåndteringen.

- Nej, det handler ikke om smittetal, men om indlagte. At folk bliver smittet med covid, hvis det ikke har nogle særlige konsekvenser for dem? Jamen, så er det jo en sygdom ligesom alle mulige andre sygdomme. Vi er nået dertil, hvor covid er at sammenligne med alle mulige andre sygdomme, siger han.

- Vi har vænnet os til, at vi er gået fra truslen om et sundhedsvæsen, der kunne brase sammen, til at det nu er risikoen for senfølger, der er i fokus. SSI kigger snævert på infektionerne, men vi har altså også et samfund, der skal fungere, siger Per Larsen.

Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, stemmer i:

- Jeg synes, de (SSI, red.) flytter nogle hegnspæle, hvor vi politikere ikke har været inde over. Borgerne bliver forvirret og tænker: "Var det ikke de sårbare, vi skulle passe på?" Man kan ikke komme med nye hegnspæle for at holde samfundet lukket, siger hun.

Hun mener, at sundhedsministeren bør afbryde sin sommerferie for at skabe klarhed over, hvad regeringen mener i sagen.

Senfølger og mutationer truer

Henrik Ullum minder om, at en stor bølge også vil have andre negative konsekvenser, selvom man ikke bliver indlagt - og henviser her til en videnskabelig artikel i tidsskriftet The Lancet.

- Der er en lang række andre risici ved corona (end indlæggelser, red.). Der er risikoen for mutationer, senfølger, det at vi kan få en vanskelig håndtérbar epidemisituation og så er der de socialt udsatte.

Henrik Ullum. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Det er derfor, at det er vigtigt ikke at lade smitten løbe løbsk, siger Henrik Ullum, der dog understreger, at man til efteråret vil holde øje med både indlæggelsestal og antal smittede.

Henrik Ullum, kan stigende smittetal betyde, at I anbefaler nye restriktioner til efteråret – også selvom indlæggelserne ikke følger med stigende smittetal?

- Det er svært at spå om fremtiden. Vi vil have mindre fokus på smittetal i efteråret og en større accept af smitte end nu. Men præcis hvordan udviklingen bliver; der synes jeg, virus har overrasket os et par gange undervejs.

- Alle danskere vil opleve en betydeligt mere normaliseret hverdag til efteråret.

Kan stigende smitte give grund til at rykke ved den genåbningsplan, der er lagt, hvis det står til dig?

- Restriktioner er en politisk sag. Det er dem, der fastlægger restriktionerne. Der er lavet en køreplan for en gradvis genåbning, som jeg synes har ramt meget godt.

Han forventer da også, at den almindelige dansker kommer til at skulle bekymre sig langt mindre om coronatal til efteråret i det hele taget.

Sundhedsministeriet: Vi følger myndighedernes anbefalinger

DR ville gerne have spurgt sundhedsministeren, om danskerne skal forvente yderligere restriktioner, hvis smitten stiger til efteråret – også selvom antallet af indlæggelser ikke følger med op.

Både Rasmus Horn Langhoff, Socialdemokratiets sundhedsordfører, og Magnus Heunicke, sundhedsminister, er på ferie og har derfor ikke haft mulighed for at kommentere.

Sundhedsministeriet har sendt følgende skriftlige svar:

- Sundhedsministeriet henviser til aftale om yderligere udfasning af restriktioner fra den 11. juni, hvor et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om en plan for genåbning, der følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

- I aftalen indgår også forventningen om et faldende smitte og indlæggelsestal henover sommeren. Sundhedsmyndighederne følger løbende udviklingen i antal smittede og antal indlæggelser forbundet med COVID-19.

Facebook
Twitter