Hashpsykoser tredoblet på få år

Siden 2007 er antallet af indlæggelser for hashpsykoser steget eksplosivt og flere medicinske eksperter er bekymrede.

Antallet af hashpsykoser er steget eksplosivt i hele landet. (© DR)

Siden 2007 er antallet af personer med hashpsykoser, der bliver indlagt på de danske sygehuse, steget fra 58 til 167.

Det er næsten en tredobling og den voldsomme stigning kan være et udtryk for, at flere ryger hash i dag end tidligere.

- Jeg kan jo lige som alle andre tænke, at hash er blevet lettere at få fat i, siger Sonja Rasmussen, der er ledende overlæge ved Odense Universitetshospital.

Psykoser kan give skader for livet

Det er tal fra Statens Serum Institut, der dokumenterer stigningen og er kommet frem i et svar fra sundhedsminister Nick Hækkerup.

Tallene viser en stor stigning i alle landets regioner og det er bekymrende, at så mange flere får den voldsomme reaktion af at ryge hash.

- Op mod halvdelen af dem, der oplever hashpsykoser, får længerevarende psykoser. Oftest hører man stemmer eller tror, man bliver forfulgt, siger Merete Nordentoft, der er professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Psykologisk Center i København.

Risiko for hashpsykoser ignoreres

Selvom en hashpsykose er meget alvorlig og i værste tilfælde kan give varige mén, er det ikke noget, som mange hashrygere bekymrer sig ret meget over, vurderer de to eksperter.

- Mange sårbare mennesker bruger hash og så bliver de psykotiske, når de ryger. Men de er ikke klar over, at den risiko er der, siger Sonja Rasmussen.

- De fleste af os får ikke en psykose af at ryge hash, og man kan ikke vide på forhånd, om man vil få det. Men det er der altså nogen, der gør, siger Merete Nordentoft.

Facebook
Twitter