Haveejere bryder loven og køber tysk gift

I grænsebutikkerne syd for grænsen sælges der tysk sprøjtegift, ved siden af sodavand og slik.Men det er forbudt at tage med hjem til haven i Danmark

I grænsebutikkerne syd for grænsen sælges der tysk sprøjtegift, ved siden af sodavand og slik.Men det er forbudt at tage med hjem til haven i Danmark. (Foto: Louise Lind Jensen)

Gift mod snegle, gift mod myrer og gift mod ukrudt.

Alt sammen noget man kan finde på hylderne ved siden af slik og sodavand i de tyske grænsebutikker, lige til at tage med hjem og sprøjte med i haven.

Det er bare ulovligt.

Tysk gift skal blive i tyskland

Både i Poetzsch, Otto Duborg og Fleggaard fandt vores reporter tysk sprøjtegift, som ikke er lovligt at tage med til Danmark.

- De midler, man må bruge i Danmark skal være godkendt af miljøstyrelsen og have dansk etikette på, fortæller Sonja Canger, kontorchef i Miljøstyrelsen.

Det havde ingen af de sprøjtegifte, vi fandt i de tre butikker. Alligevel købte flere danskere det med hjem til haven.

- Jeg tænker ikke over, om det er lovligt, jeg kender det jo hjemme fra og ved, hvad jeg skal bruge det til, siger Mogens Sørensen fra Odense, som før har været i Tyskland og købe Roundup til haven.

Poetzsch-direktør kender ikke loven

Den administrerende direktør i Poetzsch Bernd Christiansen er heller ikke klar over, at der er forskel på, hvad hans danske og tyske kunder må tage med hjem af sprøjtegifte. Han fortæller, at reglerne er de samme og at hovedreglen er, at vejledningerne og etiketterne skal stå på tysk.

Hos Danmarks Naturfredningsforening er præsident Ella Maria Bisschop-Larsen bekymret over, at hverken de handlende danskere eller de der sælger sprøjtegift til danskere tilsyneladende kender reglerne:

- Det er jo helt forkert og der er ikke nogen undskyldning for at haveejerne ikke ved det her. Det skal de vide lige som de også skal kende færdselsloven og anden lovgivning, der gælder for en selv. Men grænsebutikkerne har også et ansvar, når de ved at kunderne er danske, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Besøg miljøstyrelsen her. Du kan også få gode råd her hos www.godthavemiljø.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk