Greve Kommune kæmper hvert med tang i lange baner med op til badesæsonens start, når strandene skal ryddes og gøres indbydende og klar til borgere i badebukser og bare maver.
Men nu bliver det, der i mange år har været et besværligt problem sandsynligvis forvandlet til en bæredygtig energikilde.
- Vi har nu fået lavet en aftale om, at tangen bliver kørt til forbrænding, så den kan blive til energi i stedet for, at den bare bliver kørt til genbrugsstationen eller pløjet ned i jorden, fortæller sektionsleder i Greve Kommune, Torben Kelm Danielsen.
Bedre for miljøet
Et affaldshåndteringsfirma skal i fremtiden indsamle tangen og efterfølgende køre den til forbrænding, og aftale er interessant for Greve Kommune på flere måder, fortæller Torben Kelm Danielsen:
- Det er en god aftale vi har lavet, og vi forventer meget af den. Det ser ud til, at vi både kan spare nogle penge og samtidig gøre noget godt for miljøet.
Den opfattelse deles af klimaforsker Anders Hansen fra Roskilde Universitet:
- Det har jo to positive virkninger. Dels så kan man bruge mindre fossil brændsel til el og varmeproduktion, og dels så kan man slippe af med noget af al den tang, der er en gene.
Kommuner melder sig ind i klimakamp
Tangen fra Greve er den første, der skal brændes af i regionen, men i Solrød er der planer om, at et kommende biogasanlæg også skal fyre op med tang.
I følge Anders Hansen er det et udtryk for, at kommunerne for alvor har meldt sig en i klimakampen og tager ansvar for en bæredygtig udvikling:
- Det har hidtil været noget man udelukkende gjorde på nationalt niveau, men nu er kommunerne også gået ind i klimaomstillingen, siger Anders Hansen.