Havfrue-drama trækker folk til nordjysk havn: 'Forleden dag holdt der en turistbus fra Korsør'

Samtidig har den amerikanske avis New York Times besøgt havnen.

Granit-skulpturen Mod Hjemve i Asaa Havn kræves destrueret af arvingerne til rettigheder til Den Lille Havfrue. Det har dog ikke været helt skidt for havnen. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

På Asaa Havn står en nordjysk pendant til Den Lille Havfrue på Langelinie. Hun er knap så kendt som billedhuggeren Edvard Eriksens version i hovedstaden, men alligevel er hendes kendisfaktor blevet mangedoblet det sidste par uger.

Edvard Eriksens Arvinger IS, der er det firma, der varetager arvingernes rettighed, mener nemlig, at havfruen på Asaa Havn er et plagiat af deres forfaders værk og har derfor krævet den destrueret for brud på ophavsretsloven.

Det var en historie, medierne kastede sig over. Faktisk i en sådan grad, at den kæmpe, amerikanske avis The New York Times i weekenden besøgte havnen for skrive om havfruesagen. Og den store opmærksomhed omkring det opsigtsvækkende krav fra Edvard Eriksens Arvinger IS får flere danskere til at lægge vejen forbi havnen i Asaa.

- Jo mere liv, vi kan få på havnen, jo bedre! Jeg ved ikke, om jeg ville bruge ordet boom, men den anden dag holdt der da en turistbus fra Korsør, der ville se havfruen, fortæller Thomas Nymann, der er bestyrelsesformand hos Asaa Havn.

Håber på en fredelig løsning

Fremover kan det dog blive umuligt for turister at se havfruen, der har den officielle titel "Mod Hjemve", da Edvard Eriksens arvinger kræver den destrueret. Thomas Nymann regner dog ikke med at bruge medvinden i medierne i de forhandlinger, der lige nu foregår med Edvard Eriksens Arvinger IS.

- Vi håber jo på en mindelig løsning. Det er ikke sådan, at vi bliver mere aggressive overfor arvingerne, fordi vi nu får en del opmærksomhed, siger han.

Men det her er vel ikke noget, der skader jeres sag, er det?

- Det skader i hvert fald ikke den lokale gril på havnen, siger Thomas Nymann.

Kunstneren bag "Mod Hjemve" afviser, at der skulle være tale om et plagiat af Den Lille Havfrue på Langelinie. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Café har skabt ny 'havfruesandwich'

Den analyse er man så absolut enig i, hvis man spørger hos Cafe Hawblik, der sælger is, øl og mad på Asaa havn.

- Tallene får du ikke, men jeg kan da afsløre, at vi normalt på denne her tid af sæsonen ville køre ned, men vi holder åbent, som vi gør i højsæsonen, fordi folk bliver ved med at komme, fordi de skal have kaffe og is, fortæller Allan Legaard Hansen, der ejer Cafe Hawblik.

Han er ligesom Thomas Nymann også stødt på turistbusser på havnen.

- Der kommer rigtig mange mennesker, der nok ikke har været her før. De har alle sammen kameraer med, så de kan tage billeder af havfruen.

Og ikke nok med, at man på Café Hawblik har beholdt sine åbningstider fra sommeren. Man har også været vaks til at justere menukortet efter havnens nye kendis.

- Min kæreste greb idéen med det samme og har lavet en havfruesandwich. Allerede den første dag gik de som varmt brød, fortæller Allan Legaard Hansen.

Havfruens skæbne er endnu uvis

Selvom man lige nu er overordentligt glad for havfruen på Asaa havn, så er dens fremtid endnu usikker.

- Vi har fået et krav fra arvingerne, der ønsker, at den bliver destrueret, og at vi betaler et pengebeløb.

- Vi har så forklaret dem, at vi er en lille havn, der ikke har råd til hverken de store retssager, eller til at betale den store bod, siger Thomas Nymann.

Han og resten af bestyrelsen i Asaa Havn afventer nu, at Edvard Eriksens Arvinger IS svarer dem på deres henvendelse.

Kunstneren bag "Mod Hjemve", Palle Mørk, har tidligere afvist overfor DR, at der skulle være tale om et plagiat.

DR Nyheder prøver at få en kommentar fra Edvard Eriksens Arvinger IS.