Havørnene fortsætter med at slå rekord: For 30 år siden var der ingen ynglende par, nu er der over 150

Det er en fantastisk succes med havørnene, siger leder af projektet Kim Skelmose.

Havørnentusiast Kim Skelmose har et par tip til, hvor og hvordan du spotter havørnen i vinterferien. Men sørg for at undgå de steder, hvor den yngler i foråret. (© (c) privatfoto)

Det går flyvende for havørnen herhjemme.

Og det skyldes ikke kun, at der er tale om en fugl med et vingefang på over to meter, men også at den tidligere fordrevne fugl er så meget i vækst, at den år efter år slår rekord.

I 2021 blev der registreret 152 ynglende havørnepar i Danmark, hvilket står i stor kontrast til for 30 år siden, hvor der ifølge Dansk Ornitologisk Forening ikke havde været et eneste ynglende par registreret i 100 år.

Og dét comeback er altså noget, som mange andre fuglearter slet ikke kan hamle op med, lyder det fra Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn, som blev til i 1992 i forsøget på at sikre den enorme rovfugls liv i Danmark.

- Det står lidt for sig selv. Det er en fantastisk succes med havørnene. I mange år havde vi ikke rigtig set, at det ville blive så stor en succes, siger Kim Skelmose.

Havørnen er Kim Skelmoses favoritfugl, og efter eget udsagn bruger han mere tid på den, "end du vil synes om, hvis du kendte mig."

Da man lavede Projekt Ørn i sin tid, var målet at få 75 par i 2040, og det må altså siges at være nået i god tid.

Ifølge Dansk Ornitologisk Forening, der overvåger den danske ørnebestand, er der siden 1995 fløjet mindst 1.377 havørneunger fra danske reder.

Selvom havørnen er flyvende, har den virkelig vundet fodfæste igen i Danmark. (Foto: Lars Laursen)

Folk har givet dem ro og fred

Det var tilbage i slutningen af 1800-tallet, at den danske ørnebestand blev fordrevet ved eksempelvis at blive jaget vildt af jægere. Dengang så man den som en konkurrent og et skadedyr.

- Det var en katastrofe, dengang den blev udryddet, fortæller Kim Skelmose.

Derfor satte man alt ind for at sikre Nordeuropas største rovfugl i Danmark, og at det nu er lykkedes, er der flere forklaringer på.

Udover at man har haft travlt med at formidle viden omkring havørnen videre, har folk i høj grad også være gode til at give dem ro til at yngle.

- Ro og fred i yngleområderne er en af grundstenene til succes, og derudover er der masser af muligheder for føde, siger han.

Her er et udsnit af de steder, hvor du kan spotte havørne ifølge Kim Kelmose og Miljøstyrelsen. (© DR Grafik Nathalie Nystad)
Her er et udsnit af de steder, hvor du kan spotte havørne ifølge Kim Kelmose og Miljøstyrelsen. (© DR Grafik Nathalie Nystad)

Vil du spotte havørne i vinterferien? Det kræver kun en køretur

Der er rigtig mange muligheder for at se havørne herhjemme, og et af de steder, som Kim Skelmose klart vil anbefale dig at søge mod, er Vadehavet i Sønderjylland.

- Ved Ribe og Mandø er der rigtig mange havørne, og jeg vil næsten påstå, at man ikke kan undgå at få øje på en, hvis man kører en tur der.

Som noget nyt vil du endda også kunne møde dem i flok.

- De er gået over til at overnatte helt op mod 100 sammen, hvilket er et helt nyt fænomen, som vi ikke havde drømt om for 20-30 år siden, siger Kim Skelmose.

Er Vadehavet ikke inden for en overskuelig rækkevidde, kan du søge mod Skanderborg Sø, Djursland og Brændegård Sø omkring Fyn.

Derudover skulle der ifølge Miljøstyrelsen også være gode muligheder for at spotte havørne ved Arresø.

- Som regel sidder de stille i et træ og spejder, men det hænder, at man oplever, at de pludselig er på jagt, fortæller Jon Fjeldså, der er ekspert i ornitologi og professor ved Statens Naturhistoriske Museum.

Mandø ved Vadehavet er oplagt at køre til, hvis du vil opleve havørne, fortæller Kim Skelmose. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Generelt er det godt at søge mod kyster, søer og moser, hvor ørnen jagter, men du skal være opmærksom på, at du om foråret helst skal holde dig fra steder, hvor de yngler, så du ikke forstyrrer dem.

- Man skal holde sig fra skovområder (hvor de yngler, red.) og være der, hvor der er mange vandfugle - altså ude langs kysten, slår Jon Fjelså fast.

Han nævner også Utterslev Mose i København og flere steder ved Roskilde Fjord, som steder man kan lede.

Væksten i to andre ørne flopper i Danmark

To andre ørne, der også har været med i Projekt Ørn, er fiskeørnen og kongeørnen, og her lyser den røde alarmknap altså i højere grad.

- Kongeørnen hænger i en tynd tråd, siger Kim Skelmose, der anslår, at der er omkring fire til fem kongeørnepar i Danmark.

Og derfor kommer Projekt Ørn til at holde nøje øje med dem i de kommende år.