Hedegaard et år efter attentat: Jeg frygter at de slår til igen

Det er et år siden, islamkritikeren Lars Hedegaard blev overfaldet i sit hjem. I dag føler han sig stadig udsat.

Lars Hedegaard siger, at han stadig kigger sig over skulderen, fordi han er nervøs for endnu et attentat. (© DR)

I morgen, onsdag, er det præcis et år siden, at den islamkritiske samfundsdebattør, Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør og blev overfaldet af en mand i en rød jakke, der forsøgte at dræbe ham.

Politiet har ikke anholdt nogen i sagen, og det gør Lars Hedegaard nervøs, fortæller han til DR Nyheder.

- Dem der ville have mig død vil vel stadig fuldende jobbet, og de har vel ikke opgivet, så jeg må hele tiden overveje min sikkerhedssituation og holde øje med, hvem der kommer mod mig, siger Lars Hedegaard til DR Nyheder.

Så du kigger dig stadig over skulderen?

- Ja, det bliver jeg jo nødt til. Og det er det sørgeligste ved det, at man kan komme der til i vores land, siger Hedegaard.

Da manden, der stod bag attentatforsøget, ringede på Hedegaards dør den 5. februar sidste år, troede den daværende formand for Trykkefrihedsselskabet, at det var et postbud.

Betyder mere at få anholdt bagmænd

Manden skød ifølge Hedegaard en gang, men herefter stod han og fumlede med pistolen. Det endte i håndgemæng mellem de to mænd, og til sidst flygtede manden til fods, har Hedegaard fortalt.

- Da politiet kom, gik det op for mig, at det var et mordforsøg, siger Hedegaard.

Men selv om Hedegaard gerne så manden anholdt, er det ikke det vigtigste for ham.

- Det kunne have været rart, hvis manden var blevet pågrebet. Men det, der betyder mest, er at finde ud af, hvem der sendte ham i byen. For sådan som landet ligger, tror jeg ikke på, at det er noget, han selv har fundet på, siger Hedegaard.

Han fortæller, at hans liv har ændret sig markant siden attentatforsøget. Men han vil ikke svare på, hvilke sikkerhedsforanstaltninger eller livvagter der er installeret i hans hjem.

- Det er ikke noget, jeg ønsker at udtale mig om efter samråd med PET. Min sikkerhedssituation vil jeg ikke drøfte, siger han.

Tror ikke attentatmanden bliver fundet

Lars Hedegaard er kendt for sine antiislamistiske holdninger. Han er historiker, journalist og forfatter. Han er en en flittig deltager i debatten om ytringsfrihed, og har været formand for Trykkefrihedsselskabet siden 2004.

Politiet har endnu ikke anholdt nogen for det, der betegnes som et mordforsøg på Lars Hedegaard, men ifølge Lars Hedegaard efterforsker politiet stadig sagen.

Og her et år efter, er Lars Hedegaard ved at miste troen på, at politiet finder manden.

- Han er formentlig over alle bjerge, og jeg tror ikke, at han befinder sig her i landet. Så hvordan pokker skal man få fat på ham? Så sandsynligheden taler nok for, at han ikke bliver fanget, siger Hedegaard.

Efter attentatforsøget tog Lars Hedegaard orlov fra sin post som formand for Trykkefrihedsselskabet.