'Hej alle Anders' følgere': Statsministeren kommer med corona-opsang hos populær instagrammer

- Man kan nu kan sætte flueben ved at have fået fat i de unge mennesker, siger ekspert.

- Hej alle Anders' følgere.

Sådan lyder de første ord fra statsminister Mette Frederiksen (S) i en kort video, der er blevet lagt på Instagram.

Videoen ligger dog ikke på statsministerens egen profil, hvor der gerne bliver delt billeder af madpakker, overståede løbeture, hjemmebag - og ikke mindst selfies akkompagneret af alvorlige tekster om corona-epidemiens udvikling herhjemme.

Nej, videoen ligger på Anders Hemmingsens profil, der med en million følgere er en af de største danske profiler på Instagram.

Det meste på Anders Hemmingsens profil er sjovt. Eller det er i hvert fald meningen, at det skal være sjovt. Men statsministerens budskab er ikke for sjov.

- Jeg har brug for din hjælp, og jeg har brug for jeres hjælp, for smitten med covid-19 stiger igen i Danmark. Det er alvorligt, siger Mette Frederiksen i videoen.

Statsministeren pointerer, at også unge kan få et alvorligt sygdomsforløb med coronavirus. I torsdags var 8 af de 60 indlagte med coronavirus under 30 år.

Hun kommer med to opfordringer til den populære instagrammers følgere. Den ene er at holde igen med festerne.

- Jeg ved godt, at det er træls og irriterende, og måske er du lige startet på en ny uddannelse og vil gerne ud sammen med dine nye gode venner. Men det er bare svært med et livligt natteliv og en global pandemi, siger hun i videoen.

Den anden opfordring er, at man skal hente appen smittestop, hvis man ikke allerede har gjort det. I den kan man melde sig smittet, hvis man er blevet testet positiv for coronavirus, og så giver den ens nære kontakter besked, uden at de ved, hvem der er blevet smittet.

I tvivl om effekten

Videoen kommer, mens antallet af nye daglige smittetilfælde bliver ved med at stige i Danmark. I går blev der registreret 589 nye smittetilfælde, hvilket er det højeste antal, der er registreret på ét døgn herhjemme.

Udviklingen har fået myndighederne til at forbyde alkohol i busser, så det ikke længere er muligt at drikke sig fuld på en partybus.

Restauranter, barer og cafeer skal også lukke klokken 22, så nattelivet ikke eksisterer. Og så skal der bæres mundbind på de steder, indtil man har fået sat sig ned.

Kilde: Regeringens pressemøde 18. september 2020 Grafik: Simone C. Møller.

På trods af de tidlige lukketider er der lørdag aften mennesker i Kødbyen på Vesterbro i København, hvor der ligger mange barer klos op ad hinanden.

Her sidder et venindepar i hver deres strandstol med afstand til hinanden. De har begge fuld forståelse for, at statsministeren tager alternative kanaler i brug.

- Hvor meget folk så tager det til sig, kan jeg være lidt i tvivl om, siger Jeanette Nielsen.

Veninderne i Kødbyen betragter det ikke som en fest, når de sidder i Kødbyen og drikker øl til klokken 22. (© dr)

Ved et andet bord sidder Luna Kistrup, der er i gang med sit sabbatår.

- Nu er det primært unge mennesker, der følger ham, så det er en smart måde at komme ud med det på, fordi det ikke er alle, der ser nyheder eller læser nyheder, så der er måske flere, der bliver opmærksomme på det, siger hun.

'Flueben ved at få fat i unge'

Fælles for de øl- og drinksdrikkende gæster i Kødbyen er, at de selv er en del af Anders Hemmingsens millionstore føgerskare, men er i tvivl om, om statsministerens ord til dem får nogen som helst effekt.

Men statsministeren og hendes kommunikationsfolk er i hvert fald lykkedes med at få budskabet ud til den yngre del af os danskere.

Det siger Christian Mogensen, konsulent ved Center for Digital Pædagogik.

- Man kan forvente opmærksomheden, og den er i hvert fald kommet ud.

- Det betyder, at man nu kan sætte flueben ved at have fået fat i de unge mennesker, som er dem, der gennem de seneste uger har været overrepræsenteret i smittestatistikkerne.

Som Luna Kistrup i Kødbyen sagde, så er det ifølge Christian Mogensen en befolkningsgruppe, der ikke nødvendigvis tænder for DR1, når der er corona-pressemøde på programmet.

- Hun rammer de unge mennesker, som ikke sidder og ser pressemøderne, og som ikke nødvendigvis sidder og følger med på Christiansborg.

Christian Mogensen bider samtidig mærke i, at Mette Frederiksen ikke taler på samme måde, som når hun taler fra Spejlsalen i Statsministeriet.

- Der var en anderledes vinkel i forhold til det, vi plejer at høre på pressemøderne, hvor det er meget 'vi'.

- På Anders Hemmingsens profil er det mere 'du', som er mere formynderisk og mere løftet pegefinger, men det er tiden måske også moden til med de smittetal, vi ser, siger han.

'Vi skal nok få lov at feste'

2.g-eleven Andreas Malund har et mundbind hængende i en elatikstrop fra det ene øre, da han lørdag aften sidder ved et udendørs bord i Kødbyen.

Han mener også, at Mette Frederiksens video er en 'rigtig god idé'.

- Jeg oplever, at der er rigtig mange unge, der ikke følger de her råd for at mindske smitterisikoen, siger han.

- Det gælder om at gøre det rigtige i øjeblikket og at passe på sig selv og på andre, siger Andreas Malund, der går i 2.g på Roskilde Handelsskole. (© dr)

Selvom han sidder på en bar, er han helt enig med statsministeren. Der er ingen grund til at feste, som situationen er lige nu.

- Jeg synes, at det er en god idé at stoppe med at feste, for det er ikke den bedste idé at gøre i øjeblikket. Vi skal nok få lov at feste senere hen.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis man lige er blevet 18 og gerne vil ud og give den gas. Men der er noget, der er vigtigere, og det er at passe på de ældre og på de sårbare, siger Andreas Malund.

Mette Frederiksen hæfter sig ligesom handelsskoleeleven ved, at coronarestriktionerne ikke varer ved for evigt.

- Alt det, vi gør nu, skal få smitten ned, så vi forhåbentligt hurtigere kan vende tilbage til en mere normal hverdag igen, siger hun i videoen.

Statsministeriet oplyser, at det ikke har betalt for at få Anders Hemmingsen til at dele videoen.