Hej til hjemmeundervisning, farvel til natteliv og koncerter: Her er de nye restriktioner

Statsminister Mette Frederiksen løftede her til aften sløret for nye restriktioner, der skal dæmpe coronasmitten.

Få overblikket over de nye restriktioner her. (Foto: © Grafik: Søren Winther Nørbæk, DR)

Da Mette Frederiksen trådte ind i Spejlsalen i Statsministeret flankeret af sundhedsmyndighederne, fik man et af de deja vu, man nok inderst inde gerne havde været foruden.

Med sig under armen havde de nemlig en række velkendte restriktioner, der skal være med til at dæmpe smitten med coronavirus, der er steget den seneste tid.

For selvom mange danskere har taget imod tilbuddet om at blive vaccineret, der er skruet op for antallet af test, og vi igen har taget maske på og vist coronapas, så har det ikke været nok til at stoppe smitten med delta-varianten.

Og nu er endnu en virusvatiant kommet til Danmark, der ifølge sundhedsmyndighederne allerede har fået så godt fat, at der nu er tale om samfundssmitte med omikron.

- Det er forventningen, at det vil betyde flere smittede, flere syge og dermed potentielt flere indlagte. Dermed indebærer den nye variant også en betydelig risiko for kritisk at overbelaste sundhedsvæsenet, og det er derfor, vi nu er nødt til at gøre mere, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Hvad det indebærer, kan du blive meget klogere på her, hvor vi både gennemgår restriktionerne og de anbefalinger og opfordringer, som statsministeren og sundhedsmyndighederne kom med under aftenens pressemøde.

Elever skal have hjemmeundervisning

Om en uge bytter skoleeleverne klasselokalet ud med børneværelse, køkkenet eller stuen. (Foto: © Anthon Unger, Ritzau Scanpix)

Fra den 15. december sendes eleverne i grundskolen hjem. De skal dog ikke på tidlig juleferie, da de igen skal have hjemmeundervisning.

Mette Frederiksen understregede på pressemødet, at man udemærket er klar over, at det ikke lige var det, som hverken børnene eller deres forældre havde ønsket sig.

Årsagen er dog, at smitten er stor blandt børn og unge, hvorfor man håber, at mange af dem vil blive vaccineret, inden de vender tilbage i skole.

- Der er brug for at dæmpe aktiviteten, der hvor der er mange uvaccinerede sammen, og det er der blandt vores børn, sagde Mette Frederiksen.

Efter planen kan de vende tilbage til klasselokalet og vennerne 5. januar 2022.

Nattelivet lukker

Natklubber lukker, mens barer og restauranter kun må holde åbent til midnat fra fredag. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)

De var de sidste til at åbne igen efter nedlukningen, og nu er de de første til at lukke. Natklubberne.

Hvis du havde håbet på at danse natten lang i den kommende weekend, så bliver det i hvert fald ikke i byen.

Fra fredag lukkes nemlig "lokaler og lokaliteter, hvor der drives natklub, diskotek eller lignende med et dansegulv", som Erhvervsministeriet skriver det.

Derudover skal serveringssteder som restauranter og barer være lukket fra midnat til klokken 5.

Og i samme tidsrum vil det heller ikke være muligt at købe alkohol - eller det er i hvert fald forbudt at sælge det.

Du skal også til at bære mundbind igen på restauranten og baren, når du står op.

Regeringen og aftalepartierne har i forbindelse med offentliggørelsen af restriktionerne sagt, at man er klar til kigge på yderligere hjælp til de virksomheder, der bliver ramt.

Restriktionerne gælder til og med 6. januar.

Skrappe regler for koncerter

Restriktionerne betyder også et farvel til koncerter, hvor man står op- som her hvor The Minds of 99 gav koncert i Parken i september. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

Fra på fredag er det også slut med at afholde koncerter, hvor der er flere end 50 stående publikummer.

Forbuddet gælder kun for stående publikummer, og altså ikke hvis man sidder ned.

Det er ikke kun store koncerter, der sættes en stopper for, men også scenekunstforestillinger, forevisninger, storskærmsarrangementer og andet, hvis publikum står op.

Og så lægger regeringen op til, at man vil genåbne kompensationsordningerne, skriver Kulturministeriet.

Restriktionerne gælder til og med 6. januar.

Varighed af coronapas forkortes

Coronapassets varighed forkortes fra et år til syv måneder. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Før pressemødet kom det også frem, at varigheden af coronpasset forkortes.

Det betyder, at det holder syv måneder efter sidste stik i stedet for et år, som det har været hidtil.

- De syv måneders varighed tager højde for, at immuniteten falder over tid og vil forhåbentlig også øge tilslutningen til vaccinationsprogrammet endnu mere, så smitten holdes i skak, siger sundhedsminister Magnus Heunicke, der ikke selv var med til pressemødet, fordi han selv er coronasmittet, i en pressemeddelse.

Der er endnu ikke et tilbud om revaccination til de 15-17-årige, som også er omfattet af reglerne for coronapas, hvorfor der ikke er en udløbsdato for deres coronapas efter færdigvaccination, skriver Sundhedministeriet.

De ændrede regler om coronapas træder i kraft i midten af januar, oplyses det.

Aflys julefrokosten og arbejd hjemme

Arbejdspladser opfordres til at aflyse julefrokosten. (Foto: © VIBEKE TOFT, Ritzau Scanpix)

Udover restriktionerne opfordrede både Mette Frederiksen og sundhedsmyndighederne til, at arbejdspladser aflyser julefrokosten og andre sociale arrangementer.

Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen direktør, kalder det en "kraftig opfordring", og hos Sundhedsstyrelsen har man også valgt aflyse julefrokosten for andet år i træk.

- Det er jeg selvfølgelig ærgelig over, men jeg ved, det er det rigtige at gøre, sagde han.

Det betyder dog ikke, at man skal aflyse mindre arrangementer hjemme i det private i juletiden, slår han fast.

- Men der er en kraftig opfordring til, at være ekstra opmærksom på at følge vores gode smitteforebyggende råd - også når I mødes i familien til julehygge, siger Søren Brostrøm.

Sidst, men ikke mindst, blev der også opfordret til, at de, der kan, bør arbejde hjemme.

- Jeg ved godt, det for mange vil være et uvelkomment gensyn med hjemmearbejdspladsen. Det er der sådan set ikke noget at sige til. Men lige nu vurderes det at være nødvendigt, sagde Mette Frederiksen.