Helbredstjek forhindrer ikke blodpropper i hjertet

Helbredstjek forebygger ikke hjertetilfælde. Mange havner i gråzonen og får ikke hjælp.

En ny undersøgelse viser, at tager man 100 patienter, der er indlagt med en blodprop i hjertet, ville kun syv af dem blive vurderet til at være i risikogruppen ved en helbredsundersøgelse. (© DR)

Helbredstjek, som måling af kolesteroltal og blodtryk, forebygger ikke blodpropper i hjertet. Det kan tværtimod give en falsk tryghed, viser en ny undersøgelse.

Undersøgelsen viser blandt andet, at ud af 100 patienter, der er indlagt med en blodprop i hjertet, ville kun syv af dem blive vurderet til at være i risikogruppen ved en helbredsundersøgelse.

Dermed er helbredsundersøgelsen god til at finde højrisikogruppen, men langt de fleste af de undersøgte havner i en gråzone.

Nye undersøgelser nødvendige

- Den helt store udfordring ligger i at finde ud af, om alle personerne gråzonen skal have en forebyggende behandling. Man kan blandt andet undersøge, om de har åreforkalkning, for det er åreforkalkning, der ender med at have give dem symptomerne på blodpropper i hjertet, siger Martin Mortensen, der er læge og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitetshospital.

Åreforklakning kan findes ved CT-skanninger og ultralydsundersøgelser, og det betaler sig for samfundet at gøre det, for det er enormt dyrt at have folk med blodpropper i hjertet hospitalsindlagt, forklarer Martin Mortensen.

- Man kan altså med nogle billige undersøgelser, som eksempelvis CT-skanning, forebygge flere tilfælde af blodpropper i hjertet og dermed spare enormt mange penge på lang sigt, fortæller han.

Vi er europamestre

Hos Hjerteforeningen er man glade for den nye undersøgelse.

- Danmark er europamestre, når det gælder behandling af blodpropper i hjertet. Men det betyder også, at symptomerne skal tackles på en anden måde, siger forskningschef Gorm Jensen, og forklarer at CT-skanninger og ultralydsskanninger er mulige løsninger.