Hele himlen lyste op: Meteor fløj over Grønland

Den seismiske målestation i Nuuk har målt et brag.

En meteor fløj torsdag aften klokken cirka 18:55 henover den grønlandske hovedstad Nuuk og fik hele den sorte aftenhimmel til at lyse op med kraftige, blålige lysglimt.

Myndighedernes seismiske målestation i Nuuk har målt et brag, som formentlig stammer fra meteoren.

- Vi kan se en meget tydelig puls. Den stammer højst sandsynligt fra det brag, som lyder, når meteoren rammer atmosfæren. Det sender lydbølger mod Jorden, som vi kan måle, siger Peter Voss fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, til Videnskab.dk.

En af de mange, der torsdag aften så det "spektakulære" lysglimt, er Gustav Fischer, som befandt sig i sit hjem i Nuuk, da han pludselig så, hvordan alt udenfor blev lyst op. Efterfølgende tjekkede han sit web-kamera, som filmede foran hans hus, og her ses det tydeligt, hvordan himlen skifter farve fra sort til turkis.

  • En af borgerne i Nuuk, Gustav Fischer, fangede lysglimtet fra meteoren på sit web-kamera.
  • Lyset varede i cirka 4-5 sekunder lyste hele himlen og Nuuk op.
  • Den mørke himmel over Nuuk blev torsdag aften pludselig afbrudt af et blåligt lys.
1 / 3

Lyset blev, ifølge grønlandske medier og flere grønlændere på Facebook, også set i byen Sisimiut cirka 319 kilometer nord for Nuuk.

"Den har overlevet meget langt ned i atmosfæren"

Videnskab.dk har også talt med Henning Haack, der er lektor på Maine Mineral and Gem Museum i Canada, og som dagligt forsker i meteorer, der har ramt Jordens overflade.

Han fortæller, at det er uvist, om meteoren har ramt jorden. Og hvis den har, kan det være svært at finde den i de grønlandske fjelde.

- Det må have været en kraftig meteor, siden den har lyst hele Nuuk op, siger han til Videnskab.dk og tilføjer:

- Hvis der har været det (et brag, red), så har den overlevet meget langt ned i atmosfæren, og så er der markant større håb om, at der er faldet noget ned, vi kan finde, siger han.

Pilot på Facebook: - Et syn jeg aldrig vil glemme

Et andet sted over Nuuk sad Air Greenlandpiloten, Mikael Jakobsen, og var i færd med aftenens sidste flyvning fra Kangerlussuaq til Nuuk, da han fra cockpittet så lyset. Han skrev efterfølgende på Facebook:

- Vi har startet vores anflyvning, og jeg registrerer, at der sker noget udenfor flyet, skriver han og tilføjer:

- Himlen begynder at lyse op og skifter farve til en kraftig turkis farve. Alle bjerge kommer frem af mørket og bliver lyst op. Samtidig kommer en kæmpe meteor flyvende foran os med en kæmpe hale og begynder at brække i flere store og små stykker. Alt sammen sker på cirka fem sekunder og var så flot og surrealistisk. Et syn, jeg aldrig vil glemme, skriver han i sin opdatering på Facebook.

Han nåede ikke at filme oplevelsen, da det hele "gik så stærkt".

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter