Hele landsbyen hjælper med at betale presset købmands elregning: 'Vi er ikke bare en butik, men byens mødested'

Købmanden i Gassum bad byens 414 indbyggere om hjælp på Facebook - og hjælpen kom i høj grad.

- Det her er kundernes butik. Det er for dem, at vi er her, siger Gassums købmand, Dan Kristensen.

I den lille by Gassum nord for Randers er den lokale købmand presset. De rekordhøje elpriser gør det dyrt at holde butikkens kølediske kørende, og det har resulteret i en elregning på 61.000 kroner for sidste måned.

Det er 30.000 kroner mere, end han betalte for el i samme måned sidste år.

Derfor kan han nu se frem til at skulle betale op imod svimlende 750.000 kroner for el i den lille købmandsbutik i år, vurderer han. Sidste år gav han omkring 250.000 kroner.

- Det gør ondt i maven, og det har det gjort længe. Jeg kan se, at priserne bare stiger og stiger, siger købmand Dan Kristensen.

Han har allerede taget konsekvensen og er gået ned i løn til sig selv, ligesom han har skåret i mandetimerne, så der er færre på arbejde på samme tid.

Men der skal mere til. Derfor bad han kunderne om hjælp på Facebook.

Han håbede, at flere ville oprette en kundekonto, så man forudbetaler sine indkøb. Det lykkedes. Og opbakningen fra byens 414 indbyggere og opland har været meget større end det.

- Det kan ikke beskrives med ord. Jeg er dybt, dybt taknemmelig. Og bliver også rørt over, at folk vil gøre alt det, for at butikken kan overleve.

Penge tikker ind fra de handlende kunder

Flere af kunderne har valgt at donere penge til købmanden. For eksempel har Dan Kristensen oplevet, at kunder har rakt både gavekort og flaskepant tilbage over disken med ordene: 'Hér. Det er til elregningen'.

Interessen for at overføre penge til købmanden har været så stor, at han måttet dele en guide til bankoverførsel og mobilepay på Facebook.

- Det allervigtigste er den daglige handel. Er der så kunder med lidt ekstra på kistebunden, som de kan undvære, er de meget velkomne til det, siger Dan Kristensen.

Hør købmand Dan Kristensen fortælle, hvordan butikken er meget mere end en butik:

Indtil videre har de lokale doneret 15.000 kroner til elregningen, ligesom flere har oprettet kundekonti og indbetalt større beløb dertil.

Dan Kristensen oplever, at de lokale virkelig går all in på at beholde en købmand i byen.

- Vi er ikke bare en butik, men byens mødested. Det er her, folk kommer og får en sludder for en sladder med sine naboer.

Fyraftensøllene drikkes ved købmanden

Ude foran købmandsbutikken står der borde-bænkesæt, som de handlende kan slå sig ned ved. Her nyder to murerlærlinge en kold øl efter arbejdsdagen på ladet af en trailer.

- Det giver et godt sammenhold, at der er sådan en bette købmand. Jeg tror, byen ville dø uden den, siger murerlærlingen Jeppe Ferdinand.

Han har selv doneret 50 kroner til købmanden. Det samme har hans forældre og søster, så de sammen kunne spæde lidt til elregningen.

- Dan er en god købmand og har styr på det. Så vi vil gerne være en del af, at han kan få det til at løbe rundt.

Jeppe Ferdinand har ligesom sine forældre og søster doneret 50 kroner til købmandens elregning. Her giver han sit bud på, hvad købmanden betyder for byen:

Han er langt fra den eneste af købmandens kunder, der har det på den måde. Også Jane Kjær Klausen, der til daglig er advokat, har hjulpet til med at donere gavekort og ekstra kontanter.

- Jeg vil støtte købmanden, alt det jeg kan. Det er ikke vores pligt at hjælpe, men her i byen er vi ikke ligeglade med, at han har fået en stor elregning. Vi vil gerne beholde vores købmand.

Mange købmænd står i samme situation

Mange små købmænd er i øjeblikket voldsomt pressede over elregningen. Det fortæller Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd. Han ser flere butikker rundt i landet, der af samme grund står på randen til at lukke.

En skæbne, som rammer alle i et lokalsamfund.

- Det er en livsnerve, der forsvinder i byen. Man mister sin mulighed for at købe dagligvarer, medicin og hente pakker. De ældre må tit flytte væk, og byen bliver mindre attraktiv at flytte til, siger Steffen Damsgaard.

Samtidig er det ikke uhørt for ham, at de lokale står sammen for at redde byens købmand.

- Der et ekstraordinært sammenhold i mange landsbyer. Det er stærkt, det de gør i Gassum.

Men på sigt vil det for mange butikker ikke være nok. En af løsningerne kunne være, hvis købmændene får hjælp til den grønne omstilling, så de kan investere i mere energibesparende køleanlæg, peger formanden på.

En bekymret optimist

For den lokale købmand Dan Kristensen er kundernes gavmildhed faldet på et tørt sted.

- Jeg kender ikke dagen i morgen. Men jeg er det, der hedder en bekymret optimist. Vi må klemme ballerne sammen og få det til at lykkes.

Selvom Dan Kristensen ikke vil gøre det til en vane at spørge efter kundernes håndsrækning, har det været nok til at sikre overlevelsen denne gang.

- Deres hjælp har været med til at lukke hullet nu og give håb for, at vi kan få det til at gå op i fremtiden.

Med opbakning fra byen fortsætter købmand Dan Kristensen med at lange varer over disken i Gassum.