Helge Sander undersøges i Penkowasag

Tidligere videnskabsminister Helge Sander skal undersøges for sin rolle i sagen om den svindelanklagede forsker Milena Penkowa.

Tidligere videnskabsminister Helge Sander kender den svindelanklagede Milena Penkowa privat, og oppositionen kræver nu hans rolle i sagen undersøgt.

S, SF og Enhedslisten ønsker, at tidligere videnskabsminister Helge Sander skal undersøges for sin rolle i sagen om den svindelanklagede forsker Milena Penkowa, som han ser privat.

I går fortalte Helge Sander til BT, at han som en god ven har givet råd til Milena Penkowa, som han som minister har tildelt 1,1 million kroner i form af den såkaldte EliteForsk-pris i 2009.

Da Milena Penkowa fik forskerprisen af Sander var hun allerede to gange blevet undersøgt for at fuske med sin forskning.

Ikke opgave for minister

Penkowa blev dengang frikendt af Københavns Universitet, men Helge Sander undersøgte ikke, om der var hold i anklagerne.

I går sagde Helge Sander til avisen, at universiteterne indstiller forskere til Eliteforsk-prisen, og at Det Fri Forskningsråd vælger, hvem der skal have prisen. Han kunne ikke drømme om at undersøge, om der var en sag mod Milena Penkowa, fordi det ikke er hans opgave som minister.

- Sander har et stort forklaringsproblem. Man kan jo ikke sidde og udnævne sine gode venner til elitepriser, og da slet ikke, hvis han samtidig er vidende om, at der var sager på vej på grund af mistanke om fusk med hendes forskning. siger SFs Jonas Dahl til avisen.

Også S og EL ønsker at få Helge Sanders rolle undersøgt.

Han har ikke ønsket at kommentere sagen over for avisen i dag.

Facebook
Twitter