Helikopter tabte nødluge i København: Redders vest ramte et udløserhåndtag

Forsvarets redningshelikoptere har fået monteret en ny sikkerhedsanordning.

Det var denne nødluge, som blev tabt 30. juni. (© Flyvevåbnet)

Det var en helikopterredders vest, der var skyld i, at en redningshelikopter i slutningen af juni tabte en nødluge midt i København.

Uheldet skete 30. juni, da en Forsvarets EH101-redningshelikoptere tabte en nødluge over det indre København under indflyvning til Rigshospitalet.

Lugen blev tabt fra 150-200 meters højde og landede i en baggård til Frederiksborggade knapt halvanden kilometer fra helikopterlandingspladsen på Rigshospitalet. Ingen kom til skade ved uheldet.

Det er Helicopter Wing Karups Wing Investigation Board, der har undersøgt, hvad der fik lugen til at falde af. De har ligeledes undersøgt, hvad der kan gøres for at forebygge lignende hændelser.

- Konklusionen er, at dørens udløser-håndtag utilsigtet og ubemærket blev påvirket, da redderen om bord på helikopteren tog sin vest af for at udføre førstehjælp på en patient, siger oberstløjtnant Kim Holst, der er chef for Helicopter Wing Karups Investigation Board.

- Vesten har ramt udløserhåndtaget, uden nogen har bemærket det, og det har fået lugen til at falde af. Der gik cirka 15 minutter, fra håndtaget blev udløst, til lugen faldt af på grund af luftforhold omkring helikopteren, fortsætter han.

Har lavet ekstra sikkerhedsordning

I pressemeddelelsen fra Forsvaret slår de fast, at det er helt normal praksis, at en redder tager sin vest af, når der skal behandles patienter. Men de slår også fast, at det ikke må kunne føre til et sådan uheld.

- Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har derfor lavet en ekstra sikkerhedsanordning i form af en beskyttelsesplade hen over udløserhåndtaget på døren for at mindske risikoen for, at det sker ved et uheld, siger Kim Holst.

Samtlige operative EH101-helikoptere har fået monteret den nye sikkerheds-anordning, lyder det fra Forsvaret.

Facebook
Twitter