Helle Gotved er død

Gymnastikpædagogen Helle Gotved er død. Hun blev født ind i gymnastikkens verden, og bidrog gennem sit liv til øge danskernes kropsbevidsthed. Helle Gotved blev 93 år.

Helle Gotved underviste i sit Gymnastikhus til højt oppe i alderen. (© DR)

Danmarks gymnastikpædagog nummer ét Helle Gotved er død. Hun blev 93 år.

Hele sit voksne liv arbejdede Helle Gotved for at få danskerne til at få det bedre med deres krop. Tusindvis har lært hendes bevægelsespædagogik at kende på aftenskoler rundt om i landet og på Helle Gotveds egen skole på Frederiksberg. Endnu flere husker hende fra radioprogrammerne "Ha det bedre", som blev sendt i DR's P1 indtil 1992.

Helle Gotved blev især kendt for sine enkle budskaber om at passe godt på sig selv. Selv var hun med sin ranke holdning og slanke linje bevis på, at det også i en høj alder giver gevinst at bevæge sig.

Gymnastikhuset

Som datter af gymnastikdirektør N.H. Rasmussen blev hun bogstavelig talt født ind i gymnastikken. Hun kom til verden i 1912 i gymnastikhuset på Vodroffsvej på Frederiksberg. Et hus, som hendes far havde bygget, og hvor også hendes fem børn er født.

Hun tog sin læreruddannelse fra Tønder Seminarium, og eksamen som gymnastiklærer fik hun fra Statens Gymnastikinstitut i 1932. Samme år overtog hun sammen med sin mand, tegneren og gymnastikpædagogen Aage Gotved, gymnastikhuset.

Han døde i 1963, og herefter fortsatte Helle Gotved som leder. Først i alder af 82 år stoppede hun, men lige indtil sin død fandt hun glæde ved at sidde på gymnastiksalens balkon og betragte undervisningen nede i den smukke sal.

På skolen er der i dag ansat 25 lærere og over hele landet omkring 150 lærere, der underviser efter Gotveds principper om at lytte til kroppen og respektere den, som den nu engang er.

Udviklede sit eget system

Selv tog det Helle Gotved 10 år, før hun fandt ud af, at gymnastik ikke skal gøre ondt for at gøre godt. I 1945 forkastede hun den traditionelle opfattelse af gymnastikken, som hun var opflasket med. I stedet gik hun i gang med udvikle sit eget system, der øger kropsbevidstheden og glæden ved at bevæge sig.

- Den dag i dag er der stadig mennesker, der er stolte af, at de kan nå gulvet med håndfladerne med strakte knæ. Men det er helt forkert, for vi har jo knæleddene for at kunne bøje i dem og gøre vejen ned til jorden kortere. Det er overtro, at det skal gøre ondt, sagde Helle Gotved i et interview, da hun fyldte 90 år.

Blodprop

I 1998 blev hun ramt en blodprop i hjernen, der ikke alene stjal hendes følesans, men også taleevnen. Ved daglig træning lykkedes det hende at få styr på ordene igen. Også de daglige gymnastikøvelser fortsatte i lejligheden oven på gymnastiksalen.

Helle Gotved har gennem årene også skrevet en række bøger. Blandt de mest kendte er hendes bog "Muskler og orgasme" fra 1980, hvor hun som en af de første gjorde rede for den kvindelige bækkenbunds betydning for seksualiteten. Desuden har hun fortalt sin egen historie i to erindringsbøger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk