Helle Thorning-Schmidt får nyt job

Den tidligere statsminister bliver medformand i FN-panel, der skal bekæmpe skattely og korruption.

Helle Thorning-Schmidt var dansk statsminister fra 2011 til 2015, nu har hun fået et job i FN. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Helle Thorning-Schmidt skal være formand for FN's Panel om skatteunddragelse og skattely, oplyser Udenrigsministeriet.

I panelet, hvor Thorning-Schmidt skal være medformand, vil der blive sat 'fokus på de massive globale udfordringer med skatteunddragelse, skattely og korruption'.

Panelet skal i det kommende år arbejde intensivt, og vil allerede til sommer komme med de første anbefalinger til løsninger.

I selskab med tidligere statsledere

Helle Thorning-Schmidt vil sammen med sin medformand, Nigers tidligere premiereminister Ibrahim Mayaki, stå i spidsen for panelet med 15 medlemmer. De er tidligere statsledere, eksperter, repræsentanter fra civilsamfund og akademiske institutioner.

Thorning-Schmidts tidligere socialdemokratiske kollega, udenrigsminister Jeppe Kofod, ser positivt på udnævnelsen:

- Jeg er glad for, at Helle Thorning-Schmidt har påtaget sig den spændende formandsrolle. Det står hun rigtig godt rustet til. Og jeg vil se frem til at følge arbejdet, lyder det fra udenrigsministeren.

FN ønskede Thorning

Det er FN, der har anmodet Thorning om at tage jobbet.

FN's 193 medlemslande har forpligtet sig på at nå de 17 verdensmål, der blandt andet skal afskaffe fattigdom og sult, sikre sundhed og uddannelse til alle og reducere uligheder.

Det forudsætter meget store investeringer i alt fra skoler, veje og jobskabelse til grøn energi. Mange lande kæmper dog med lavere skatteindtægter som følge af skatteunddragelse.

Derfor er håbet, at indsatsen kan give tiltrængte ressourcer til at nå verdensmålene.

Panelet skal levere sin endelige rapport i starten af 2021.