Helle Thorning-Schmidt om våbenhvile: Jeg tillader mig at håbe på det

Trods kritiske reaktioner fra flere europæiske regeringsledere kunne Helle Thorning-Schmidt stadig være optimistisk omkring fredsaftalen i Ukraine.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt ankommer til dagens topmøde i Bruxelles. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)

På topmødet i Bruxelles var situationen i Ukraine på dagsordenen, efter en våbenhvile blev forhandlet færdig i den hviderussiske hovedstad Minsk.

Her reagerede den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, noget mere positivt på aftalen end sine europæiske kolleger.

- Jeg tillader mig ovenpå den køreplan, der nu er lagt i løbet af natten, at håbe på, vi ser konkret handling på jorden. Det er selvfølgelig det, vi er optagede af, sagde Helle Thorning-Schmidt efter mødet.

Skrøbelig aftale

Der er dog generel stor skepsis blandt de europæiske regeringsledere, som ikke tør stole på, at våbenhvilen holder, før de ser det.

- En efter en efter en kaldte de aftalen skrøbelig. Den litauiske præsident kaldte den for en "svag aftale". De vil gerne tro på det, men tør ikke, fortæller DR's korrespondent i Bruxelles, Ole Ryborg.

Tøver med at annullere sanktioner

Der var stor opmærksomhed på Ruslands rolle i konflikten og de nye sanktioner mod landet, som står til at blive sat i kraft på mandag.

For trods aftalen bliver der stadig tøvet med at annullere sanktionerne, selvom de også vil gå ud over europæiske virksomheder. Eksempelvis danske landmænd.

- Der er ikke den store appetit på at lempe sanktionerne. Den britiske premierminister, David Cameroun, sagde blandt andet: Vi gør intet med sanktionerne, før vi ser konkrete handlinger i Ukraine. En aftale på papir er ikke nok, fortæller Ole Ryborg fra Bruxelles.

Facebook
Twitter