Helle Thorning styrer sin trang til at lave 'ravage' i valgkampen

Helle Thorning-Schmidt lovede sig selv at blande sig uden om dansk politik efter Poul Nyrup Rasmussen-kritik, siger hun i nyt radio-portræt.

Helle Thorning-Schmidt medvirker i samme portræt-serie på Radio24syv som Ghita Nørby deltog i tidligere. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt følger nøje med i valgkampen og dansk politik fra sin bopæl i London.

Men selv om hun har lyst til at blande sig, så forbliver hun tro mod sit løfte: Om at holde mund og ikke forstyrre den kurs, som Mette Frederiksen, som partileder for Socialdemokratiet, nu udstikker.

- Jeg kunne sikkert godt forandre noget, gøre noget eller lave lidt ravage… Men det var ikke, hvad jeg ville. Så jeg styrer mig og lader være, siger Helle Thorning-Schmidt i radio-portrættet ‘Hele Danmarks Helle’ på Radio24syv, der udkommer i dag.

Holder løfte om tavshed

Portrættet efterfølger det meget omdiskuterede interview med Ghita Nørby, ‘Hele Danmarks Ghita’, der udkom tidligere i år og som kan findes på kanalens hjemmeside.

Helle Thorning-Schmidt løfter undervejs sløret for flere episoder fra tiden som statsminister:

Blandt andet hvordan hun fandt det ‘mega irriterende’, når S-koryfæer som Ritt Bjerregaard eller Poul Nyrup Rasmussen kommenterede S-R-SF-regeringens politik.

- Det var til tider også decideret destruktivt i forhold til at få en god fortælling i gang om, hvem vi var, hvad vi lavede, og hvordan vi forsøgte at finde løsninger på de problemer, Danmark stod overfor.

- Så det var rigtig irriterende, siger Helle Thorning-Schmidt, der derfor besluttede sig for at blande sig helt uden om dansk politik, når hun engang skulle træde tilbage.

- Jeg burde jo have en slags pris for ikke at have udtalt mig. Men sådan valgte jeg, og det har jeg holdt indtil nu, fortæller hun.

Navy Seals spurgte om lov

I programmet afslører hun også, hvordan hun måtte træffe en hurtig beslutning, da en 60-årig dansk nødhjælpsarbejder var gidsel i Somalia.

- På et tidspunkt ringer amerikanerne og siger, at man har besluttet, at Navy Seals (specialstyrke svarende det danske Frømandskorps, red.) skal ind og hente en amerikansk statsborger, og spørger så, om de skulle tage danskeren med ud, fortæller Helle Thorning-Schmidt, der selv førte samtalen uden mellemmænd.

- Amerikanerne ville høre beslutningen fra min mund. Jeg vidste godt, at der var en risiko for… når Navy Seals går ind, så går de ind… selvom de er nogle meget dygtige soldater, så går de ind på en måde, så der er risiko for alle. Gidseltagerne kan blive dræbt, gidslerne kan blive dræbt, Navy Seals selv kan blive dræbt.

Det danske gidsel slap uskadt fra aktionen, hvor specialstyrkerne kom i ildkamp med de somaliske gidseltagere.

- Jeg bestemte mig hurtigt, for jeg kunne ikke ringe til de pårørende og sige, at "vi har sagt ja til, at den amerikanske statsborger kunne komme ud, men jeg sagde ikke ja til, at jeres far eller ven skulle med, så han sidder der stadig", genfortæller Helle Thorning-Schmidt.

Den forhenværende statsminister kan dog ikke holde sig helt væk fra valgkampen.

På selve valgaftenen medvirker hun i DR Nyheders valgstudie sammen med Anders Fogh Rasmussen, hvor de sammen skal gøre seerne klogere på udfordringerne for en statsministerkandidat.

Opdateret: Video er tilføjet

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk