Hellere blive hjemme end krydse Nørrebrogade

Angsten, for at børnene bliver forvekslet med kriminelle, betyder, at forældrene holder dem væk fra vores fritidsklub. Det fortæller den daglige leder af Spiderhouse på Nørrebro i København.

Jonas Ploug Sørensen er daglig leder af en fritidsklub på Nørrebro, og han kan godt forstå, at forældrene er bange for at, at deres børn pludselig er det forkerte sted, på det forkerte tidspunkt. (Foto: Barbara Christensen © DR)

Fem drenge kommer ind ad døren og giver på skift hånden til Jonas Ploug Sørensen. Sådan hilser man altid på hinanden i fritidsklubben Spiderhouse på Nørrebro i København.

Normalt ville der kommer endnu flere ind ad døren, når steder åbner om eftermiddagen. Men der kommer ikke ret mange.

For i takt med at den grove kriminalitet stiger på Nørrebro, så falder antallet af børn, der kommer i fritidsklubben, der ligger på Rantzausgade og er et gratis tilbud til drenge og piger mellem 10 og 14 år.

Forældrene er bange

- Antallet af børn, der kommer, er faldet med en tredjedel. Dem fra den anden side af vejen bliver væk, fortæller Jonas Ploug Sørensen. Han er daglig leder af klubben - eller elitepædagog, som han selv kalder sig med et stort smil.

- Børnene skal over Nørrebrogade og gennem enten Stengade, Blågårdsgade eller Griffenfeldsgade, og det er deres forældre bange for, så derfor kommer børnene ikke mere, siger han.

Og Jonas Ploug Sørensen forstår godt forældrene.

Forvekslet

- Børnene bliver nysgerrige og frække i munden også over for politiet. Forældrene er bange for, at børnene bliver blandet ind i noget, forklarer den daglige leder og hilser på en dreng til.

- Hvis børnene bare er derhjemme, så har forældrene styr på dem. Så havner børnene ikke det forkerte sted på det forkerte tidspunkt - eller bliver forvekslet med nogle af dem, der har lavet noget kriminelt.

Hårdere straffe kan give mere vold

Han frygter, at volden vil eskalere yderligere - og at der dermed vil komme endnu færre børn i klubben, hvis regeringens bandepakke træder i kraft.

- De hårdere straffe kan betyde, at de rigtig hårde kriminelle bliver mere risikovillige og ligeglade. Hvis de f.eks. bliver taget med våben i dag, så kan det være, at de kriminelle bare vil aflevere dem. Men med den nye lovgivning, så kan det være, at de kriminelle vil gøre alt for ikke at blive taget - og dermed f.eks. skyde sig ud af det, vurderer Jonas Ploug Sørensen, inden han vender tilbage til de børn, der trods alt er mødt op.

Facebook
Twitter