Helt forkerte tal: Forsker vildledte om vuggestuer

Overdrivelser og fordrejning byggede det på, da Ole Henrik Hansen satte gang i debatten om dårlige vilkår for børn i danske vuggestuer.

Ole Henrik Hansen hævdede i Berlingske, at hans forskning byggede på spørgeskemaer sendt ud til 40.000 pædagoger. Men i virkeligheden har kun 1.412 pædagoger svaret. Det kan P1 Programmet "Detektor" nu afsløre. (Foto: Camilla Faurholdt-Löfvall)

Det byggede på overdrivelser og fordrejning, da ph.d.-studerende Ole Henrik Hansen, DPU, satte gang i debatten om de dårlige vilkår for børn i danske vuggestuer.

Ole Henrik Hansen hævdede i Berlingske, at hans forskning byggede på spørgeskemaer sendt ud til 40.000 pædagoger. Men i virkeligheden har kun 1.412 pædagoger svaret. Det kan P1 Programmet "Detektor" nu afsløre.

Også svarene har Ole Henrik Hansen fordrejet i sin udlægning.

Ole Henrik Hansen bruger nemlig undersøgelsen til at kritisere manglende ledelse og planlægning i danske vuggestuer. Og mener derfor en stor del af dem burde lukkes.

Politikere krævede handling

Men svarene i undersøgelsen, som er lavet sammen med BUPL, viser faktisk at 79% af de adspurgte pædagoger selv føler deres arbejdsplads har en ledelsesstil, der er åben og medinddragende, og at de bliver hørt og har medindflydelse. Mens kun 8% af ledelsen er handlingsløs. Ligeledes siger 59% at der er planlagt aktiviteter for børnene i som minimum dele af dagen.

Ikke desto har flere politikere krævet handling på området på baggrund af undersøgelsen og mediernes dækning af den.

Ønsker ikke at kommentere

Berlingske skriver i en mail Detektor, at "Berlingske har forsøgt at dække Ole Henrik Hansens forskning så grundigt og præcist som muligt. Bl.a. ved at fremsende et udkast til artiklen til forskeren selv for at undgå fejl og misforståelser.Tallet ca. 40.000 stammer fra Ole Henrik Hansen selv."

Ole Henrik Hansen ønsker ikke at kommentere om de oplysninger, han har videregivet, er fejlagtige.

Kommentere oplysningerne vil til gengæld gerne Dion Sommer, der er professor i psykologi på Aarhus Universitet. Han har set set spørgeskemaundersøgelsen, og han er målløs over, hvor lidt dokumentation, der er for de bombastiske påstande om offentligt omsorgssvigt.

- Det er den tyndeste videnskabelige undersøgelse, jeg har set. Den består af sølle tolv spørgsmål, som der ikke kan koges meget suppe på, siger Dion Sommer.

Der findes slet ikke 40.000 pædagoer

Sammen med tretten andre pædagogiske forskere har han skrevet et åbent brev i dagens Information, der problematiserer Ole Henrik Hansens konklusioner.

Der findes slet ikke 40.000 vuggestuepædagoger i Danmark, men kun omkring 11-12.000, skønner Bupl. Derfor har formand Henning Pedersen også undret sig over, om det virkelig kunne være deres undersøgelse, der blev refereret til.

- Jeg har i den grad undret mig over det tal, der har floreret om 40.000 pædagoger. Jeg har ikke kunnet forstå, hvor det kom fra, siger han.

40.000 er i stedet det samlede antal ansatte i vuggestuer og integrerede institutioner, der altså også rummer børnehavebørn. Og det er endda kun, hvis man tæller ledere, køkken- og rengøringshjælpere med.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter