Hemmelig borgerhenvendelse stopper alle rejser fra Dubai: Frygter sjusk eller bevidst forkerte test

Myndighederne forbinder første danske tilfælde af sydafrikansk mutation med en Dubai-rejse.

De danske myndigheder har stoppet alle flyvninger fra De Forenede Arabiske Emirater. Det sker efter, at en smittet med den sydafrikanske coronamutation kunne knyttes til Dubai. (Foto: KARIM sahib © Scanpix)

En noget mystisk borgerhenvendelse har pludselig fået de danske myndigheder til at stoppe alle passagerflyvninger fra Dubai til Danmark de næste fem dage.

Det oplyste Transportministeriet i en pressemeddelelse sent i aftes, efter at der i flere dage har været historier om danskere på ferie i Dubai.

- Der har været en konkret og alvorlig borgerhenvendelse i forhold til, hvordan man udfører covid-19-test ved afgang i Dubai, og derfor er vi nødt til at være helt sikre på, at der ikke er problemer med det, og derfor har vi indført et flyveforbud, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) her til morgen.

Det presserende problem er, at det første tilfælde af den mere smitsomme sydafrikanske coronamutation blev registreret i Danmark i lørdags. Og smitten med denne forbindes med en rejse til Dubai, oplyste Statens Serum Institut.

- Så vi er simpelthen nødt til at være sikre på, at der ikke er personer, der er positive med covid-19 af denne type, men er blevet testet negativ med test udført sjusket eller bevidst forkert. Derfor er vi nødt til at sikre os, at der er styr på tingene, før vi åbner op for flyvninger fra De Forenede Arabiske Emirater, siger Benny Engelbrecht.

Flyveforbuddet gælder kun fra Dubai til København på en rute, som selskabet Emirates flyver. De oplyser, at forbuddet kommer til at ramme flyvninger i dag, fredag, lørdag, søndag og mandag. Tirsdag flyver de ikke fra Dubai til København.

Ingen dansk hjælp til strandede i ørkensandet

Er man i Dubai lige nu, eller har man planer om at tage af sted en af de nærmeste dage på en kort tur, er der lige nu ingen hjælp at hente fra de danske myndigheder. Der er nemlig stadig muligheder for at komme hjem, hvis det er nødvendigt, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice.

- Der er stadig fly ud af Dubai, og så længe der er det, så er det ikke noget, vi kaster os ind i. Så må man sammen med fly- eller rejsebureauet snakke om det. Det er dem, der kan hjælpe rejsende dernede, siger Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice.

Han fortæller, at der er to muligheder for danskere i Dubai: Enten må man blive dernede til flyveforbuddet ophæves, eller også må man finde hjem via en anden lufthavn, hvor der er mulighed for at tage en ”sikker og negativ” test.

Der er åbent for turister i Dubai, der i høj grad lever af turisme efterhånden. (Foto: Giuseppe Cacace © Scanpix)

I Facebook-grupper for danskere i Dubai er der lige nu gang i debatten. Flere giver udtryk for, at de danske myndigheders beslutning er helt hen i vejret, mens andre forudser, at den vil give problemer for deres egne ture. Og DR Nyheder har været i kontakt med en person, der dropper sin rejse af frygt for ikke at kunne komme hjem igen efter det pludselig flyveforbud.

Men hvad der ligger til grund for den pludselig udmelding, vil de danske myndigheder ikke oplyse på nuværende tidspunkt.

- Jeg kan ikke gå i præcise detaljer, for det skal undersøges af de danske myndigheder først. Men det har en alvorlighed af en vis karakter. Det er noget, vi skal undersøge, og noget, vi tager meget alvorligt, siger transportminister Benny Engelbrecht.

'Det er ikke det værste sted at være fanget'

Danske Alva Madsen og hendes søster Emma er begge lige nu i Dubai, hvor den azurblå pool og bagende sol dokumenteres til Alvas 12.000 Instagram-følgere.

- Det virker lidt voldsomt. Man tænker jo ’åhh nej, kan jeg nu ikke komme hjem’. Vi havde dog alligevel tænkt os at blive her mere end fem dage, siger hun.

Hun er uforstående overfor det drastiske skridt fra de danske myndigheder.

- Jeg føler, at det er meget mere sikkert at være her. I Danmark holder folk jo bare privatfester. Jeg er faktisk selv blevet smittet til en privatfest for et par måneder siden, fortæller hun.

Alva og Emma Madsen fortæller på en linje fra Dubai, at de føler sig lige så trygge - hvis ikke tryggere - i Dubai:

Søsteren, Emma Madsen, synes også, at flyvestoppet er at tage det for vidt.

- Jeg tænker, at det meget er et politisk signal, for de har altså rigtig godt styr på testene her i Dubai.

Begge søstre er dog fortsat ved godt mod.

- Vi tager det ret roligt. Det er ikke det værste sted at være fanget, siger de.

Flyvestop kan blive forlænget

Flyselskabet Emirates vil ikke oplyse, hvor mange danskere, der skulle have været ombord på de næste dages fly, men skriver via presseafdelingen følgende:

- I overensstemmelse med det seneste påbud fra de danske myndigheder, vil kunder - der har booket plads på Emirates EK 151 med slutdestination København – blive nægtet rejse ved deres afrejsedestination mellem den 22. og 26. januar. Berørte kunder rådes til at kontakte deres rejsebureau eller det lokale Emirates-kontor for at foretage ombooking eller modtage refusion. Emirates flyvning EK 152 fra København til Dubai forbliver upåvirket. Emirates undskylder ulejligheden.

Det er altså stadig muligt at tage til Dubai. De danske myndigheder vil dog ikke afvise, at flyveforbuddet fra Dubai til Danmark kan blive forlænget efter 26. januar og fraråder fortsat al rejseaktivitet.

DR Nyheder har forsøgt at forholde myndigheder i Dubai kritikken. Dubai International Airport oplyser, at det er de lokale sundhedsmyndigheder, der står for testning af afrejsende, og de er endnu ikke vendt tilbage.

FacebookTwitter