Hemmelige vidner sender pressen uden for døren i dronesagen

En PET-medarbejder og en kvinde, der har været hos IS, skal vidne i dronesagen.

Billedet her stammer fra Islamisk Stats egen propaganda af, hvordan de har brugt droner.

Et hemmeligt spionvidne og en nervøs kvindelig syrienskriger sender pressen og tilhørere ud af retssalen i dronesagen.

Det har retsformand Kirsten Schmidt netop slået fast.

Derfor fortsætter dronesagen for lukkede døre, hvor en PET-medarbejder tirsdag formiddag er det første vidne til at afgive forklaring.

Det hemmelige vidne fra PET skal fortælle, hvilket kendskab Politiets Efterretningstjeneste (PET) har haft til Basil Hassan de seneste år, mens han har været på flugt og opholdt sig hos Islamisk Stat.

PET-vidnet afgiver forklaring for lukkede døre af hensyn til sin anonymitet, men efter protester fra de tilstedeværende journalister vil hans forklaring blive læst op i eftermiddag, uden at vidnet er til stede.

Mandag forsøgte anklageren i sagen at få hele vidneforklaringen holdt bag lukkede døre og henviste til rigets sikkerhed og hensynet til PET's arbejdsmetoder.

Tirsdag morgen lød en anden forklaring.

- Jeg har her til morgen ringet ud til PET på baggrund af de drøftelser, vi havde om dørlukning i går, og her lyder det, at det er i orden at læse forklaringen op, efter den er givet for lukkede døre, sagde senioranklager Kristian Kirk i retten.

Det fik retsformand Kirsten Schmidt til tørt at konstatere:

- Det var ikke det, der blev sagt i går.

Efterfølgende besluttede retten, at offentligheden derfor forsinket kan få lov til at få læst op, hvad vidnet har forklaret.

En kvinde fra Islamisk Stat

Dørene forbliver lukkede, når næste vidne skal afhøres. Anklagemyndigheden har indkaldt en kvinde, der har opholdt sig hos Islamisk Stat, men er kommet tilbage til Danmark igen.

Det kvindelige vidne skal fortælle retten om Basil Hassan, som hun ifølge anklagemyndigheden har kendt under sin tid i det selvbestaltede kalifat.

- Hun er bekymret for repressalier fra det islamistiske miljø, og hun vil ikke give forklaring, hvis det ikke er for lukkede døre, sagde senioranklager Sidsel Klixbüll.

De tiltalte i retssal 41. Fra venstre forsvarer Jesper Storm Thygesen og hans klient Underviseren, forsvarer Gert Dyrn og hans klient Cykelhandleren og forsvarer Michael Juul Eriksen med sin klient Taxachaufføren. (Retstegning: Mette Ehlers, DR)

Det hensyn lyttede retten til, og derfor må pressen hverken være til stede eller høre hendes forklaring efterfølgende.

Når det kvindelige vidne har afgivet sin forklaring, bliver dørene åbnet igen. Her skal Jason Blazakis, tidligere chef for den amerikanske terrorliste, vidne.

Jason Blazakis har medvirket i DR-dokumentaren 'Dronekrigeren' om netop Basil Hassan. Til DR har Jason Blazakis sagt:

- Basil Hassan spillede en afgørende rolle i Islamisk Stats droneprogram, hvor han havde opbakning fra ledelsen i IS til at udvikle droneteknologien. Basil Hassan er en af de farligste personer, som vi nogensinde har sat på terrorlisten. Vi udpegede ham på grund af hans rolle i Islamisk Stats droneprogram og hans store europæiske netværk.

De tre tiltalte i sagen nægter sig skyldige.

Ifølge tidsplanen skal den første af de tiltalte give sin forklaring senere i dag.