Hemmeligt arkiv: 15-årig så rummænd på Fyn

Flyvevåbnet har i dag offentliggjort Danmarks samlede arkiv over ufoobservationer. Og i 1982 var der angiveligt rummænd på Fyn.

Det eneste billede af en ufo i Danmark i Flyvevåbnets arkiver. Det har senere vist sig, at ufoen sandsynligvis var et dampudslip fra en kedel. (© Flyvevåbnet)

Klokken var 04.30 en tidlig morgen i sommeren 1982. Observatøren - en 15-årig - kom cyklende på vej til sit arbejde som sommerferieafløser på et gartneri. Cirka 15 minutter senere fik han øje på noget stærkt lysende 50-60 meter inde på en mark.

Han steg af cyklen og gik hen mod den lysende genstand, idet han undrede sig over det mærkelige fænomen. Genstanden beskrives som to dybe tallerkener lagt oven på hinanden, ca. 2 meter høj og 2 meter i diameter. Der var ingen synlige detaljer på overfladen, bortset fra noget der lignede en ”lem” i den ene side.

10-15 meter fra genstanden kunne observatøren se fem skikkelser. De så menneskelige ud, men var dog ikke højere end 60 cm (!)., havde stort hoved og brystkasse, samt små hofter og ben.

Sådan starter en af observationerne i Danmarks hidtil hemmelige ufoarkiv, der i dag er blevet lagt på nettet.

Dansk sikkerhed har intet med ufoer at gøre

Dermed har Danmark fulgt efter USA, England og Frankrig, der allerede har gjort offentliggjort arkiverne over ufoobservationer.

En af dem, der har været tættest på det hidtil fortrolige arkiv er Thomas Pedersen, der er Kaptajn ved Flyvevåbnet. Han har haft det danske ufoarkiv liggende på sit kontor i mange år.

- Vi har valgt at offentliggøre det, fordi der ikke er noget hemmeligt i det som sådan. Vi har løbende fået henvendelser fra journalister, som gerne vil se det her arkiv. Og når vi har fortalt dem, at det må de gerne, for der er ikke noget hemmeligt i det, så mister de interessen, fortæller han i Go' Morgen P3.

- Flyvevåbnet har ingen interesse i at bibeholde hemmeligheder om ufoer. Vores opgave er, at sikre dansk sikkerhed i fredstid. Så vi har ingen interesse i at undersøge ufoer.

Dansk forsvar er slangebøsser mod ufoer

Arkivet fra Flyvevåbnet er på ikke færre end 329 sider og spænder fra 1978 til 2002. Siden har foreningen Skandinavisk UFO Information taget sig af alle indberetninger om ufoer.

De fleste af indberetningerne er i følge Flyvevåbnet aldrig blevet opklaret. Men ved observationer som har været præcise og detaljerede nok til at kunne efterforskes og opklares, har ufoen typisk vist sig at være enten et militært eller civilt fly, et vejrfænomen, "Kinalamper", en lysstærk planet eller noget andet forholdsvis naturligt forekommende.

I dag har Flyvevåbnet kun til opgave at levere brikker til opklaringsarbejdet i form af informationer om hvor og hvornår, der har været militære fly i dansk luftrum

Kaptajn Thomas Pedersen afviser i øvrigt, at forsvaret nogensinde har skudt mod en ufo:

- Hvis man gjorde, ville jeg personligt synes, det var noget af det dummeste man kunne gøre. For hvis nu vi ser en film som Independence Day, så er de jo højt sofistikerede med deres udstyr. Når vi kommer med vores lille slangebøsse mod en overlegen enhed - så tror jeg det vil være et nederlag, fortæller han med et grin.

Den 15-?rige dreng tegnede et billede af rumm?ndene, han s? i 1982. (© Flyvevåbnet)