50 tons kemikalier og tungmetaller lurer i dag under Collstrup-grundens overflade som en potentiel trussel mod den nærliggende Esrum Sø. Men da imprægneringsvirksomheden Collstrop i 1976 afleverede grunden tilbage til Hillerød kommune, lignede grunden på overfladen en helt almindelig skovgrund.
Anonymt tip
Men ti år senere - i 1986 - fik daværende formand for Danmarks Naturfredningsforening i Hillerød, Søren Wium-Andersen, en anonym henvendelse fra en ældre, dødssyg mand.
- Jeg tror, han ville lette sit hjerte, siger Søren Wium-Andersen til DR Nyheder.
Den ældre mand, som tidligere var ansat i Collstrop-firmaet, oplyste, at der aldrig var blevet ryddet ordentligt op på grunden.
- Han spurgte, om jeg egentlig var klar over, hvad der var sket på grunden, og at firmaet havde skjult tonsvis af giftigt affald, siger Søren Wium-Andersen, der tror, at den ansatte var blevet syg af arbejdet med de giftige imprægneringsvæsker.
300 tønder lækkede gift
Tippet førte til, at Frederiksborg Amtskommune i 1987 fandt 300 tønder med giftig imprægneringsslam, som var gravet ned på den sydlige del af grunden og dækket med træ. Og senere undersøgelser har vist, at grunden var langt mere forurenet, end myndighederne først antog. Forureningen stred mod lejeaftalen, som forpligtede Collstrop til at rense grunden og ikke mindst til selv betale regningen, sådan at myndighederne "i enhver henseende er friholdt herfor".
Professor: Sag forældet
Forureningen fik aldrig noget retligt efterspil for Collstrop-firmaet. Og nu er sagen forældet, vurderer professor i miljøret, Peter Pagh.
- Myndighederne kunne have gjort et erstatningskrav gældende, da forureningen blev opdaget, men nu bliver firmaet reddet af forældelsesreglerne, siger miljøjuristen.
Rapporter anslår, at det vil koste op imod 200 millioner kroner at rense grunden. Nu skændes myndighederne om, hvem der skal betale regningen.