Hen-Ry og Tage Voss betalt af tobaksgigant

USAs tobaksgigant Philip Morris har i flere år støttet rygerforeningen Hen-Ry - Hensynsfulde Rygere - økonomisk. Lægen Tage Voss, der afviser, at det er bevist, at rygning er skadeligt, har fået op mod 28.000 om måneden af firmaet. Skandinavisk Tobakskompagni overvejer nu at stoppe støtten til Hen-Ry.

USAs tobaksgigant Philip Morris, der står bag cigaretmærketMarlboro, har i årevis i det skjulte påvirket den danske debat omtobakkens farlighed og skadelige virkning.

Siden 1987 har rygerforeningen Hen-Ry - Hensynsfulde Rygere -modtaget bidrag til blandt andet medietræning ogreklamekampagner.

Afsløringen risikerer nu at få økonomiske konsekvenser forrygeforeningen. Skandinavisk Tobakskompagni stiller spørgsmålstegnved, om Hen-Ry er en etisk forsvarlig organisation, og de overvejerhelt at fjerne deres årlige støtte til Hen-Ry på op mod150.000.

Tobakskompagniet siger, at støtten alene er givet tilforeningens formål, at forbedre forholdet mellem rygere ogikke-rygere, og at de ikke støtter andre organisationer.

Den landskendte læge Tage Voss erkender også at have modtagetstøtte - mellem 14.000 til 28.000 kr. om måneden - for at "stå tilrådighed" for journalister og politikere.

Han har i tidens løb blandt andet afvist, at det er bevist, atlungekræft skyldes tobak, og han mener ikke, at passiv rygning erskadelig.

- Jeg kan godt se, at det ligner korruption, men jeg har blotfået dækket mine udgifter, siger Tage Voss. Vores interesser harværet sammenfaldende, og vi har haft et tillidsfuldtsamarbejde.

Hen-Ry modtager stadig bidrag fra blandt andre Philip Morris iUSA, men ifølge formanden Kirsten Halberg bliver ingen afforeningens medlemmer personligt sponsoreret af Philip Morris.

- Det ville jeg være betænkelig ved, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk