Henning tjekker arbejdsmail i fritiden: Det er lidt som reklamer på tv

For at holde fokus på familie har Henning Knudsen og hans familie indført regler om, hvornår de må bruge deres smartphones og ipads.

Det er som at blive afbrudt af reklamer midt i en tv-udsendelse, når ipadens mail-app giver lyd fra sig, mener underviser og vejleder Henning Knudsen. (© DR)

- Der kom en mail her klokken 16.17, så kom der én 16.24 og 16.33. Så var der én 18.18 og 18.20. 18.20 var så den sidste, og så kom der én næste morgen 6.06.

Sådan ser det ud på en helt almindelig hverdag ud i Henning Knudsens arbejdsindbakke.

Han er underviser og vejleder på Erhvervsakademiet Lillebælt, og hver dag tikker der mails ind uden for normal arbejdstid. Mails, der kan komme på alle tider af døgnet, forklarer han.

- Nogen gange er det heller ikke usædvanligt, at de kommer klokken to om natten, forklarer han.

En afbrydelse

For Henning Knudsen foregår en del af det daglige arbejde via mail. Det gør, at han kan arbejde lidt mere fleksibelt, men der er også irritationsmomenter forbundet med det, forklarer han. Især når iPaden pludselig giver lyd fra sig, fordi en ny mail er trillet ind.

- Det er jo en afbrydelse. Det kan lidt sammenlignes med reklamer i en tv-udsendelse. Afhængigt af hvad der står i mailen, bliver man med et sæt ført tilbage til arbejdet igen, forklarer han.

- Det er ikke specielt behageligt.

Svært at ignorere

Som underviser og vejleder arbejder Henning Knudsen ofte asynkront, hvilket betyder, at han i perioder er mere ophængt end andre.

Det er noget, som resten af familien kan mærke, fordi arbejdsmailen mindsker hans mentale tilstedeværelse, og det igen rammer ham selv.

- Det er et yderligere pres for én selv, fordi man egentlig gerne vil være der, forklarer han.

Udefra set kan løsningen ellers virke ganske oplagt - nemlig bare at ignorere lyden fra ipaden og holde fri. Så let er det bare ikke for Henning Knudsen.

Det kan være svært bare at ignorere arbejdsmailen, når ipaden giver lyd fra sig, mener Henning Knudsen. (© DR)

- Det føler jeg ikke, at jeg kan, for så føler jeg ikke, at jeg gør mit arbejde ordentligt, forklarer han.

- Det der med, at der ligger 50 mails i ens indboks, som man ikke har fået kigget på, bryder jeg mig ikke om. Jeg kan bedst lide at få ryddet tingene væk.

Arbejdsmailen påvirker søvnen

Henning Knudsen er langt fra unik i forhold til resten af befolkningen, når det kommer til at tjekke sin arbejdsmail.

Ifølge en undersøgelse, som Epinion har udført for DR Nyheder, tjekker omkring hver tredje den nemlig mindst én gang om dagen i fritiden. Telepresset, som det kaldes, ved hele tiden at skulle være på, kan for nogle på sigt udvikle sig til stress.

Et af symptomerne på, at arbejdsmailen fylder for meget i privatlivet, kan være søvnløshed. En oplevelse, som Henning Knudsen også har prøvet:

- Det er noget med ikke at sove så meget, have svært ved at falde i søvn eller vågne tidligt om morgenen, fordi man måske lige kan nå at få gjort noget, inden man skal videre, forklarer han.

Ipad forbudt ved bordet

Hjemme hos Henning Knudsen har han og resten af familien valgt at lave smartphone og ipad-frie zoner, fordi brugen på et tidspunkt havde taget lidt overhånd.

Det er for eksempel ved spisebordet, eller når der ses tv i sofaen, at platformene er blevet bandlyst. Det har gjort, at der er kommet lidt mere ro på og fokus på familien.

For Henning Knudsen har korthuset aldrig væltet som følge af e-mailbølgerne, men det har i perioder fyldt for meget, erkender han.

- Der har været nogle situationer, hvor jeg har tænkt: Jeg glæder mig til, at den her tilstand holder op.

Det kan være svært bare at ignorere arbejdsmailen, når ipaden giver lyd fra sig, mener Henning Knudsen. (© DR)