Henrik ignorerede stress: Endte med en blodprop

For Henrik Vandal blev det livsfarligt, at han ikke lyttede til kroppens faresignaler.

Henrik Vandal lyttede ikke til sin krop og holdt fast i et stressende arbejde. - Jeg ville ikke lide det nederlag, siger han. (© DR)

Tirsdag udkommer bogen 'Rigtige mænd går også i sort', som sætter fokus på, hvor dårlige mænd er til at indrømme deres psykiske problemer og bede om hjælp.

En af dem er Henrik Vandal. Det krævede en blodprop og akutindlæggelse, før han satte tempoet ned.

- Det er hårdt som mand at få at vide, at man er pissesvag. Jeg måtte arbejde lidt med mit supermandsego, fortæller han.

Skulle et fysisk tegn til

Blodproppen ramte Henrik Vandal i foråret 2007. Han havde fået psykologbehandling i nogle måneder, men var fortsat med det stressende arbejde som selvstændig vinduespudser.

- Lægen kaldte blodproppen for at vink med en vognstang, En ting er at være psykisk knækket, men nu sagde kroppen også stop, siger Henrik Vandal.

Gik i sort et halvt år tidligere

Han fandt først ud af, at noget var galt i september 2006, da en rutineopgave pludselig var helt uoverskuelig.

- Jeg skulle pudse 10 vinduer og da jeg havde pudset de første fire, kunne jeg simpelthen ikke mere.

I dag pudser Henrik Vandal kun sine egne vinduer. I jobbet som først chef for et vinduespudserfirma og siden ejer af sit eget, blev han så stresset, at det førte til en blodprop. (© DR)

Henrik Vandal kørte direkte til sin læge og fik konstateret en svær depression. Den havde udviklet sig fra det stress, han havde oplevet i årevis, men ikke havde gjort noget ved.

- Jeg tror, at mænd har et overlevelsesgen som gør, at det ikke er tilladt at gå ned. Brækker man armen, er det okay at få gips på. Men når man er syg indvendig, er der ikke nogen, der kan se det, siger Henrik Vandal.

Lært at sige nej

Hans nedtur førte til en konkurs, en skilsmisse og en stor skattegæld. Han mistede sit hus og arbejder i sag som handicaphjælper.

Som for så mange andre mænd, virkede behandlingen for Henrik Vandal, da først han indrømmede over for sig selv, at noget var galt.

- Jeg har lært at sætte pris på livet, og så har jeg lært at sige nej. Før satte jeg andres ønsker og behov i første række, men nu prioriterer jeg mig selv. Det er det vigtigste, jeg har lært, fortæller han.

FacebookTwitter