Her er alternativerne til de dyre forbrugslån

Når unge optager et hurtigt forbrugslån, kommer de ofte til at betale lånet tilbage to gange, viser en ny undersøgelse.

Man skal helst undgå de dyre hurtige lån og i stedet afsøge alternativerne, råder Mybanker. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Det kan virke fristende at tage et hurtigt lån, når du finder noget fedt på nettet.

Men før du indtaster dit Nemid og ansøger om et fristende hurtigt forbrugslån, er det smart lige at undersøge de andre muligheder, der er for at få nogle penge ind på kontoen.

Sådan lyder det fra prisportalen Mybanker, som har lavet en undersøgelse for Forbrugerrådet Tænk, der viser, at det er en rigtig dårlig forretning at tage et hurtigt lån hos en låneudbyder.

- Der er mange andre muligheder end at tage et hurtigt lån, og man skal afsøge dem alle, siger Mybankers kommunikationschef, Peter Jensen.

Et smut i banken

Er man for eksempel studerende og mangler 15.000 kroner, er det bedste, man kan gøre, at spare op eller alternativt låne pengene af sin familie, siger Peter Jensen.

Men er det helt udelukket, er banken den næstbedste og billigste vej til hurtige penge.

- Man kan gå til en bank og få et forbrugslån eller en kassekredit. Her kan man få en okay favorabel pris, fordi man er under uddannelse, lyder det fra kommunikationschefen.

Selvom det som udgangspunkt er billigere at gå til en bank, skal man alligevel afsøge markedet og tænke over, hvilken bank man smutter forbi.

Det er nemlig en generel tendens, at der er stor forskel på, hvor meget bankerne kræver i rente for lånet.

Tid er en dårlig undskyldning

Årsagen til, at mange unge springer banken over og drages mod andre lånetyper som eksempelvis kviklånet, er ifølge Peter Jensen, at det virker nemt og hurtigt, og fordi man ikke skal konfronteres med en bankrådgiver.

Han mener dog ikke, at tid er et godt argument, hvis man i sidste ende skal betale flere tusinde kroner ekstra tilbage. Og det kan altså også gå hurtigt i banken.

- Hvis du vil låne penge hos din egen bank, har de gerne i forvejen en kreditvurdering af dig og kender din økonomi. Så man burde kunne få en kassekredit eller et forbrugslån inden for en uge, siger Mybankers kommunikationschef.

I grafikken herunder kan du se de forskellige muligheder, der er for at låne penge, og se eksempler på, hvor meget man kan ende med at betale tilbage for et fireårigt lån på 15.000 kroner, hvis man er 25 år og under uddannelse.