Store græssende dyr og urørt skov i biodiversitetens tegn.
Det kan ti nye områder i Danmark nu se frem til. De er nemlig blevet udpeget til at være naturnationalpark. Sidste år blev de første fem udpeget.
Det er Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, der med Natur- og Biodiversitetspakken afsatte 888 millioner kroner til blandt andet at give naturen et markant løft med i alt 15 naturnationalparker fordelt over hele landet.
I forbindelse med offentliggørelsen sagde miljøminister Lea Wermelin.
- Alt for længe har vi lagt bånd på naturen, tæmmet den og gjort den snorlige og symmetrisk. Men i dag sætter vi naturen fri, siger hun.
- I årtier har vi talt om alt det, der er forsvundet fra vores natur. I dag kan vi begynde at tale om alle de arter, der skal blive flere af. Og det er ikke kun godt for naturen. Det giver også fantastiske naturoplevelser.
Smil og skuffelse
I Thisted Kommune var borgmester Niels Jørgen Pedersen fra Venstre og et flertal i byrådet skeptiske før offentliggørelsen. Men han var samtidig klar til at få det bedst mulige ud af situationen. Og det skal han så prøve på nu, hvor de har fået udpeget et af områderne. Men stemningen er blevet bedre.
- Vi er på rette spor, og føler, at der er blevet lyttet til os her i den seneste tid. Miljøministeren har lyttet til os, og hun har også forsikret mig om, at der fortsat vil blive lyttet til os, når vi går ind i arbejdet med at gennemføre natur-nationalparken, siger han.
Han henviser til, at det kun er en mindre del af området, der skal indhegnes til store græssende dyr med lavt hegn. Så 80 procent stadig kan være til gavn for kronvildtet i området.
- Det er kun 1000 ud af de 5000 hektar i naturnationalparken, der bliver hegnet ind – og det bliver med lave hegn og almindelige dyr som heste og køer, siger borgmesteren.
Sammenlagt vil de i alt 15 naturnationalparker brede sig over et areal på ca. 25.000 ha. Et område, der er mere end 20 gange så stort som Danmarks mest besøgte naturområde, Dyrehaven, og hvor naturen får plads til at udvikle sig på mere naturlige præmisser.
I Østjylland er et område på 800 hektar i Mols Bjerge blevet udpeget som naturnationalpark.
Og her har debatten især været hidsig. Linda Klindrup, der er daglig leder af et botilbud for handicappede i Mols Bjerge, har talt imod som talsperson for gruppen "Tilgængelig natur i Mols".
- Jeg er rigtig ærgerlig og ked af det, fordi det har så store konsekvenser for os.
- Det får den betydning, at jeg ikke længere kan gå tur herude med mine heste, min hund og mit eget handicappede barn. Det er uafviseligt, at der er en risiko ved at færdes blandt de store græssere, siger hun.
Jonas Nørregaard, der bruger området til blandt andet at løbe i, er til gengæld glad for afgørelsen.
- Det er en gave til først og fremmest naturen, til Danmark, og til alle os, der bor herude. Det bliver fantastisk at bevæge sig rundt i et landskab, der bliver lidt mere vildt, end den har været indtil nu, siger han.
Den socialdemokratiske borgmester i Syddjurs Kommune, Michael Stegger Jensen, har hele tiden håbet på en naturnationalpark i Mols Bjerge. Men han ved også godt, at ikke alle i Syddjurs er glade for beslutningen.
- Vi skal arbejde for en løsning, som alle kan se sig selv i. Der kommer en lokal inddragelse i selve udformningen af naturnationalparken. Efter samtalen med Lea (Wermelin, red.) i går er jeg glad for, at de bekymringer for naturbørnehave, ryttere og friluftsliv, vi har flaget, er noget af det, der er tænkt med i oplægget til naturnationalparken, siger han.
Der er allerede afsat fem millioner kroner til friluftsliv i hver naturnationalpark, der kan være med til at understøtte spændende naturoplevelser. Det er besluttet at afsætte yderligere 15,9 millioner kroner i alt til etablering af friluftsfaciliteter, opkøb af nærliggende arealer mv.
Udskudt beslutning
Dagens offentliggørelse har ladet vente på sig, fordi der har været en ophedet debat mange af de steder, hvor forligspartierne overvejede en naturnationalpark.
Kimen til balladen ligger egentlig i selve ordet naturnationalpark. Hvorfor overhovedet understrege ordet natur, når der i forvejen er fem nationalparker i Danmark?
Forskellen er, at de oprindelige nationalparker er områder, hvor der fortsat er landbrug og skovbrug. Samtidig kan befolkningen bruge området stort set, som de plejer, mens det i naturnationalparkerne er naturen og biodiversiteten, som skal prioriteres frem for andre hensyn.
Som planerne for de første naturnationalparker blev mere konkrete i løbet af 2021, så begyndte modstanden også at vise sig. Specielt planerne om at indhegne områderne for at udsætte store græssende dyr skabte debat.
Blandt andet blev der demonstreret mod hegnet ved Fussingø i juni sidste år. Og et par måneder senere var der borgermøde i Syddjurs, hvor kritikken fortsatte.
Til dagens pressemøde sagde Lea Wermelin følgende om indhegningerne med store græssere, som er den del af planerne, der har mødt mest kritik.
- Det er vigtigt at understrege, at hegnene skal holde dyrene inde og ikke mennesker ude, sagde hun.
Udover de 15 udpegede naturnationalparker er det allerede besluttet at etablere to marine naturnationalparker i henholdsvis Lillebælt og Øresund. Deres endelige placering er endnu ikke fastlagt.