Her er Danmarks største hashbyer: Se hvor ofte politiet beslaglægger hash i din by

I hvert niende postnummer har politiet beslaglagt hash over hundrede gange på to år.

(© Collage: Simone C. Møller)

Hashrøgen hænger ikke kun over Pusherstreet og de større byer. Faktisk er nogle af de steder, hvor politiet beslaglægger mest hash i forhold til indbyggertallet også Jerup i Vendsyssel, jyske Sønder Omme, Nørre Snede, Skærbæk, Padborg og Frøstrup og nordsjællandske Helsingør. Flere af de omtalte postnumre huser et fængsel.

Det viser en aktindsigt, som DR Dokumentar har fået over politiets beslaglæggelser af hash i de forskellige postnumre gennem to år, som er holdt op med indbyggertallet fra Danmarks Statistik.

København Syd-Vest ligger dog også højt på listen over beslaglæggelser af cannabis, og postnummeret København K, hvor Christiania ligger, er umulig at komme udenom. På to år er der blevet beslaglagt hash næsten 4.000 gange i området nær Pusherstreet, og det er ubetinget Danmarksrekord.

Tallene viser dog også, at politiet i hvert niende postnummer har beslaglagt hash over 100 gange, så cannabis er ikke blot et storbyfænomen, understreger Esben Hougaard, der er lektor på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

- Der er stoffer overalt, og det gælder især for cannabis, som er mest udbredt. Politiet kan finde det, hvis de vil, siger han.

Samme oplevelse har Steffen Thaaning Steffensen fra Efterforskningsenheden i Københavns Politi.

- Hvis efterspørgslen er der, kommer hashen. Det er markedskræfterne, der styrer det.

Hash er blevet udbredt og normalt

Når hash er blevet så udbredt, kan det skyldes, at synet på cannabis har ændret sig, forklarer Esben Houborg fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

- En teori er at hash er blevet normalt acceptabel. Det er noget, som almindelige mennesker bruger. Normaliseringen betyder, at der ikke er en stor personlig barriere for at afprøve det, siger han.

De fleste unge rører ikke cannabis

Selvom cannabis er mere udbredt, viser tal fra Sundhedsstyrelsen sidste år, at seks ud af ti 16-24-årige aldrig har røget en fed, mens hver femte ung bruger hash i løbet af en måned. Hash hører især ungdommen til, og forbruget klinger af efterhånden, som folk bliver ældre, oplyser Esben Houborg.

Kigger man på i hvilke postnumre, at politiet ofte beslaglægger hash, hænger det derfor også sammen med, hvor de unge især bor. Men det siger også i høj grad noget om, hvor stort politiets fokus er på at beslaglægge det ulovlige stof rundt om i landet, understreger Esben Houborg.

- Beslaglæggelser siger noget om, hvad politiets fokus er i de pågældende områder. Man kan ikke deraf udlede, hvordan forbruget af hash er, siger han.

DR Dokumentar følger hashen i Danmark

  • Fire mandage følger DR Dokumentar hashen i Danmark i serien "Hash DK." Programmerne viser, hvordan hashen kommer ind i Danmark, hvordan den opbevares, hvem der står bag indsmuglingen, og hvor råt det kriminelle miljø kan være i sager med millioner at tjene. Første udsendelse er mandag den 13. august kl. 20.45. Se allerede nu afsnittet om de rige pushere på dr.dk/tv