Her er de nye regler for cykellygter

I dag træder nye og skappere regler for cykellygter i kraft. Blandt andet bliver det forbudt at have cykellygter hængende og dingle på cyklen.

Skoleelever pjækker fra idræt, fordi de ikke vil ikke gå i bad med andre børn. Derfor lægger flere skoler nu idrætstimen som dagens sidste. Men er det misforstået hensynstagen eller har tiderne ændret sig? Debat i aften. I morgen fylder skuespiller og filminstruktør Hella Joof 50 år. Vær med til at fejre hende i Aftenshowet, hvor vi også får besøg af skuespiller Helle Hertz og tv-vært Jacob Riising. Værter er Sisse Fisker og Mark Stokholm

I dag træder nye og skappere regler for cykellygter i kraft. Blandt andet bliver det forbudt at have cykellygter hængende og dingle på cyklen, så de lyser ned i jorden.

Fremover skal lygterne sættes på cyklen, så de lyser lige frem eller bagud og være synlige på minimum 300 meters afstand. Ellers kan det give en bøde på 700 kroner. Desuden er kravene til de små diodelygter skærpet, så de nu skal kunne lyse i længere tid.

Reglerne strammes for at øge cyklisterne sikkerhed.

En undersøgelse fra Trygfonden har vist, at hver femte cyklist har lygterne hængende løst på cyklen om aftenen.

De væsentligste ændringer er:

· Krav om at for- og baglygte skal monteres, så den lyser henholdsvis lige fremad og lige bagud. Dog skal en kraftig forlygte, der er beregnet til at oplyse vejen, monteres med et fald, så den ikke blænder modkørende. Lygten må således ikke hænge og dingle ned fra styret eller bagagebærer i en elastik.

· Lysstyrkekravet til nye baglygter øges, så det nu svarer til kravet for forlygter.

· Overgangsbestemmelse, der tillod for- og baglygter fra før 1998, når lyset fra dem var synligt på mindst 150 meters afstand, ophæves. Nu skal lyset fra alle for- og baglygter, der anvendes som cykellygter, være synligt på mindst 300 meters afstand.

· Ved markedsføring og salg af batteridrevne for- og baglygter som cykellygter (undtagen lygter, som oplades under kørsel) skal lygten eller dens salgsindpakning være mærket med ”Brugstid/Runtime” og med det timeantal (mindst 5 timer), som lygten kan lyse lovligt. Ved markedsføringen f.eks. i annoncer, brochurer eller på internettet skal brugstiden oplyses tydeligt.

· Mulighed for gult blinkende lygter i pedalerne

Facebook
Twitter