Her er de omstridte regler for mandlige pædagoger

På mindst 94 af landets daginstitutioner må mandlige pædagoger finde sig i en række særregler for at undgå pædofilimistanker.

På landets institutioner må mandlige pædagoger ofte finde sig i en række særregler, som skal sikre, at forældre og pårørende ikke kan få mistanker om pædofili.

Reglerne er så omfattende, at hver tiende pædagog ifølge en undersøgelse fra Aarhus Universitet overvejer at forlade faget.

Else-Marie Buch Leander, der står bag undersøgelsen og forsker i pædofili ved Aarhus Universitet, har samlet de mange regler i sin undersøgelse.

Her er de fire mest hyppige regler

Ofte må mænd ikke skifte ble eller hjælpe børn på toilettet. Nogle steder må de godt, så længe de har en kvindelig hjælper med eller lader døren stå åben. Og et enkelt sted skulle manden have engangshandsker på, før han skiftede børnene.

I mange institutioner må mændene slet ikke være alene med børnene i det hele taget. Det vil sige, at de ikke må åbne og lukke institutionen alene. Andre steder gælder reglen kun lokaler, hvor man kan lukke døren eller afsidiges rum som kældre eller lignende.

I børnehaver og vuggestuer, hvor børnene sover formiddags- og eftermiddagslur, må de mandlige pædagoger tit ikke være til stede. I nogle tilfælde skal døren blot være åben, hvis der er en mand, der putter børnene.

Mange steder beder man også de mandlige pædagoger være tilbageholdene fysisk. For eksempel må de ikke være alt for kærlige eller smøre solcreme på børnene. Der er også mange eksempler på børnehaver, som enten forbyder mændene at have børn på skødet, eller har specielle regler for, hvor på skødet et barn må sidde.

Kilde: Retningslinjeundersøgelsen 2012.