Her er de skjulte symboler, som du skal kende i kronprins Frederiks nye portræt

Kunsthistoriker analyserer et nyt portræt af Danmarks kommende konge, kronprins Frederik.

Portræt af kronprins Frederik. Malet af australske Ralph Heiman og afsløret på Frederiksborg Slot i anledning af kronprins Frederiks 50 års fødselsdag.

Et kongeligt portrætmaleri er enten officielt eller privat. Billedet viser mennesket eller majestæten. Kun de færreste kunstnere lander et portræt der viser, at der er et menneske bag titlen.

Således også australske Ralph Heimans, hvis portræt af kronprins Frederik torsdag blev afsløret på Frederiksborg Slot af Det Nationalhistoriske Museum.

Analysen kommer fra kunsthistoriker og ekspert i kongelig portrætkunst, Thyge Christian Fønss-Lundberg.

- Det er ikke en særlig privat gengivelse. Jeg synes ikke, man lærer ret meget om mennesket Frederik men til gengæld meget om kronprinsen Frederik. Det på trods af, at hans familie er med i baggrunden. Kunstneren prøver at udtrykke, at han også er en far. Men jeg synes, det generelle udtryk af maleriet er meget officielt, siger Thyge Christian Fønss-Lundberg.

Masser af symbolik

Portrættet af kronprins Frederik er malet af australske Ralph Heimans, der i 2006 afbildede kronprinsesse Mary. Ifølge kunsteksperten hæver det nye maleri sig over andre kongelige portrætter i kraft af en rig, indmalet symbolik.

- Billedet har meget at fortælle. Det er et billede, som jeg forestiller mig folkeskolen kunne bruge i deres eksamensopgaver, fordi der er så mange symboler, der kan tolkes på.

Her er ifølge kunsthistoriker Thyge Christian Fønss-Lundberg de vigtigste symboler i portrættet af kronprins Frederik.

Dronning Margrethe

- Dronningen er sat ind i et landskabsmaleri af en italiensk kunstner fra 1750’erne. Det er samme motiv, som Thomas Kluge brugte i sit meget omdiskuterede portræt af kongefamilien fra 2013. Kluge stod på samme sted, som dronningen står her. På den måde trækker portrættet tråde til andre værker i dansk kunsthistorie. Dronning Margrethe er med og alligevel ikke. Hun svæver i billedet som et symbol på, at hun er kronprinsens forgænger på tronen.

Familien med prins Christian

- Med dronning Margrethe i landskabsmaleriet samt prins Christian er tre generationer af monarker på billedet. Billedet er en pendant til Heimans portræt af kronprinsesse Mary fra 2006, hvor hun også er malet i samme lokale på vej til en opgave. Det må være samme symbolik - han forlader de trygge rammer på vej til en officiel opgave. Det fortæller, at han har sit bagland, der støtter ham, når han en dag skal stå i spidsen for kongehuset.

Tupilakker

- Der står et par tupilakker - grønlandske figurer - der meget ligner dem, som dronningen har på bordet under nytårstalen. Uanset hvad er de et symbol på kronprinsens kærlighed til Grønland.

Havesalen på Fredensborg Slot

- Han står i et af de måske mest ikoniske rum i monarkiet: Havesalen på Fredensborg Slot. Det har siden 1880’erne været et meget berømt rum i den danske kongefamilie, idet flere monarker og familiemedlemmer er blevet skildret i lokalet.

Mappe med monogram

- Det fortæller ganske enkelt beskueren, hvem der er på billedet. Det er en detalje, der læner sig op ad malerier fra renæssancen, hvor man tit skrev direkte på lærredet, hvem det forestiller.