Her er de syv tandpastaer, du kan bruge med god samvittighed

Informationscenter for Miljø & Sundhed har testet 72 tandpastaer. Kun syv ud af de 72 tandpastaer er uden skadelige kemiske stoffer.

Tænk dig om en ekstra gang, inden du børster. En test viser, at størstedelen af tandpastaer på det danske marked indeholder kemiske stoffer, som er problematiske for miljø og sundhed. (Foto: © Colorbox, Colorbox)

Vi gør det alle sammen. Hver morgen - og aften. Tænderne skal børstes, men størstedelen af de tandpastaer du kan købe i supermarkederne indeholder kemiske stoffer, der er sundhedskadelige eller skadelige for miljøet. Det viser en test som Informationscenter for Miljø & Sundhed har lavet.

Informationscenter for Miljø & Sundhed har testet i alt 72 tandpastaer, som man kan finde på butikshylderne. Ud af de 72 tandpastaer var det kun syv, der var uden kemiske stoffer, som er problematiske for miljø og sundhed.

De syv tandpastaer, du kan købe med god samvittighed, er:

  • Änglamark - Frisk Mint

  • Änglamark- Classic

  • Best@care Toothpaste

  • Derma Helse - Tandpasta med fluor

  • Sensodyne Gentle Whitening

  • X-tra Tandpasta

  • Viofluor, tandpasta til børn med smag af jordbær.

Valg af tandpasta er vanedannende

Selvom folk ofte er opmærksomme på, hvad deres plejeprodukter indeholder, glemmer de ifølge Informationscenter for Miljø & Sundhed ofte at kigge på indholdsstofferne i tandpastatuben.

- Valget af tandpasta er ofte styret af vanens magt, skriver informationscenteret.

Derfor har Informationscenter for Miljø & Sundhed gjort det lettere for forbrugeren og kigget på indholdsdeklarationerne på 72 tandpastaer - heraf 15 børnetandpastaer.

De skriver at otte ud af ti tandpastaer indeholder stoffer, der kan belaste miljøet og hver femte indeholder parabener, der kan virke hormonforstyrrende.

EU stemmer i dag om hormonforstyrrende stoffer

Danske myndigheder kan ikke lovgive mod de stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende. Men i dag stemmer EU-Parlamentet om en rapport, som kræver, at EU-Kommissionen skal lave regler, som forbyder dem.

- Vi vil simpelthen have, at de hormonforstyrrende stoffer kommer ud af alle de hverdagsprodukter som tandpastaer, sæbe osv, siger EU-parlamentariker for Socialdemokraterne, Christel Schaldemose til DR Nyheder og forsætter:

- Vi er af den opfattelse, at det ikke skal være den enkelte, der skal gå og læse på tandpastaen for at se, hvad den indeholder og vurdere, om det er skadeligt eller ikke skadeligt. Det skal vi tage ansvar for som samfund, siger hun.

Der vil dog gå et par år, før et forbud kan træde i kraft, hvis det bliver vedtaget.

3 gode råd

Informationscenter for Miljø & Sundhed har tre gode råd, hvis man vil være miljøbevidst næste gang, man står overfor tandpastahylden i supermarkedet:

1. Vælg en af tandpastaerne fra testen, som er uden kemiske stoffer, der er skadelige for miljø og sundhed. 2. Vælg en tandpasta der er Svanemærket. 3. Tjek hele indholdsdeklarationen på tuben, og ikke blot hvad de fremhæver på tuben.

Forbrugerkemi.dk http://www.forbrugerkemi.dk/kan man slå indholdsstofferne af tandpastaen op, og se fagfolks vurdering af dem.