Her er 'verdens bedste nyheder' lige nu: Store fremskridt mod fattigdom og sult

Danskerne ved slet ikke, hvor godt det går, siger redaktionschef på Verdens Bedste Nyheder.

Langt færre lever i ekstrem fattigdom, og mange flere børn kommer i skole, hvis man sammenligner i dag med 1990. Arkivfoto. (Foto: Nacho Doce © Scanpix)

Verdens bedste nyheder. Intet mindre.

Det er navnet på en avis, der kun udkommer på papir en gang om året. Og det gør den i dag, hvor den her til morgen er blevet uddelt af frivillige på gaden over hele landet.

Avisens formål er at fortælle de bedste nyheder om udviklingen i verden og inspirere til at løse de problemer, der stadig er. Og i år er der - igen - gode nyheder at fortælle.

For i avisen kan man i år læse, at der på afgørende områder er sket store fremskridt på nogle af de tungeste problemer i verden som fattigdom, sult og manglende skolegang verden over de sidste årtier.

Siden 1990 er mere end en milliard mennesker løftet ud af ekstrem fattigdom, hvilket har mere end halveret antallet af mennesker, der lever for mindre end 1,9 dollar om dagen.

I samme periode er antallet af børn, der verden over gennemfører en grundskoleuddannelse, fordoblet.

Og så er der i dag langt flere børn, der overlever de første fem år af deres liv. I 1990 døde 12,5 millioner børn, inden de blev fem år. I 2018 var det 5,3 millioner.

Det er bare nogle af de nyheder, man kan læse i årets avis, der i morges blev delt ud på gader og pladser 270 forskellige steder i landet af 2.600 frivillige.

Årets udgave af avisen Verdens Bedste Nyheder. (Foto: Lauge Eilsøe-Madsen)

Ifølge Sophie Rytter Skjoldager, der er redaktionschef på avisen, er det vigtigt at få fortalt de gode nyheder om verdens udvikling.

- Vi kan se, at danskerne ikke kender til rigtig mange af de her fremskridt, eksempelvis bekæmpelse af ekstrem fattigdom. De fleste tror, det går den forkerte vej. Det er ærgerligt, hvis vores billede af verden bliver sortere, end det behøver være.

- Og så er det vigtigt at have et håb om, at vi kan ændre verden. Det lyder måske lidt helligt, men det er jo det, de fleste gerne vil – gøre verden til et bedre sted. For at gøre det skal man inspireres til, hvordan man gøre det, siger hun.

Der er stadig problemer at løse

Hun mener dog også, at det er vigtigt, at håbet ikke bare bliver et naivt håb og en tro på, at alt går godt.

Derfor har avisen også fokus på de udfordringer, der skal løses i fremtiden.

- Vi har massive problemer med klimakrisen, og de udfordringer kræver også vilde løsninger. Der er ikke en simpel løsning.

- Så det er fint at fortælle om det, der er lykkedes, men det allervigtigste er faktisk de nyheder, der sætter fokus på, hvordan vi kan løse de udfordringer, vi har.

Den årlige uddeling af aviserne kalder de for "verdens bedste morgen", og i år er flere end 2.500 frivillige altså på gaden for at dele aviserne ud.

I år ser det hele dog lidt anderledes ud på grund af covid-19, så uddelerne har mundbind og handsker på, mens aviserne på forhånd er pakket i poser.

Verdens Bedste Nyheder er en forening dannet af både organisationer og private virksomheder, blandt andre FN, danske udviklingsorganisationer og Dansk Industri.

Facebook
Twitter