Her forsvinder landets sidste telefonboks

Danmarks sidste telefonboks blev i dag fjernet fra Lille Torv i Aarhus.

I dag sluttede en tid, der tog sin begyndelse i 1934. Telefonboksens tidsalder. Danmarks sidste telefonboks blev i dag skilt ad, læsset på en trailer og kørt væk fra sin plads på Lille Torv i Aarhus.

- Jeg har nok pillet omkring 200 ned før denne. Men nu er det slut. Det her er den sidste, siger Dennis Birkelund Jensen fra Haarlev.

Engang monterede han telefonbokse. Nu har han fået bogstaverne ‘de’ ind i sin titel. Telefonboks-de-montør. Det er ham, der demonterer de overflødiggjorte kabiner fra det offentlige rum.

- Folk bruger dem ikke til at ringe fra længere. De bruger dem som affaldscontainere, desværre.

Mobiltelefonen blev telefonboksens død, som han bemærker under arbejdet med koben og fastnøgle.

Første stammer fra 1934

Engang var telefonboksen en fast del af danskernes liv. De første såkaldte 'telefonkiosker' kan spores tilbage til 1896.

Den første telefonboks på pladsen i Aarhus blev opstillet i 1934 og hed dengang et 'samtaleskab'. Siden kom titlen telefonboks til.

Stedet hvor man kunne risikere at vente i kø, indtil der blev ledigt. Telefonboksen skulle fodres med mønter - eller i de sidste generationer en slags betalingskort. Fra dens trange og sommetider ildelugtende indre er mange forbindelser blevet holdt ved lige.

Kæresteforhold. Familieforhold. Måske endda forretningsforhold. Talrige forhold er blevet afsluttet - stadig med varmen fra den forrige bruger i det sorte plasticrør.

Ungdom viste sidste ære

De seneste år har telefonboksene levet et kummerligt liv.

- De sidste har ikke været kønne. Graffiti avler mere graffiti. Jeg har fundet knuste flasker, opkast og hundeafføring derinde, fortæller Dennis Birkelund Jensen.

Forbipasserende ungdom viste i dag telefonboksen en sidste ære med mobiltelefonerne: Som et kuriøst billedmotiv sendt videre ud på sociale medier.

- Folk kommer og tager billeder. Så spørger de, hvor mange der er tilbage. Nu er der ikke flere tilbage. Det er Danmarks sidste boks, der bliver pillet ned, siger Dennis Birkelund Jensen.

Varevognen med trådbur på anhængeren er læsset. Brostenene lagt på plads. Eneste spor er en sten, der melankolsk konstaterer:

- Her stod Danmarks sidste telefonbox. Født 1934. Død 2018.

Når boksen er kørt væk, starter en ny tid for Dennis Birkelund Jensen.

- Når jeg ikke skal lave telefonbokse mere, skal jeg montere udendørslamper, konstaterer han.

Det bør der være arbejde i lidt endnu.

Facebook
Twitter