Her fortæller Løkke om Nato-topmøde: Derfor hævede han stemmen og irettesatte Trump

Debat om Danmarks bidrag til Nato blusser op igen efter ny kritik fra den amerikanske præsident.

Under sidste sommers Nato-topmøde i Bruxelles måtte Lars Løkke Rasmussen (V) 'mand til mand' hæve stemmen overfor Donald Trump. (Foto: Reinhard Krause © Scanpix)

Natten til i dag gik Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen i rette med Donald Trump på twitter.

Den tidligere statsminister svarede på præsidentens bredside om, at Danmark betaler alt for lidt til forsvarsalliancen Nato.

Det er anden gang, at Lars Løkke Rasmussen har henvendt sig direkte til den amerikanske præsident. Første gang var under Nato-topmødet i Bruxelles sidste sommer, hvor et af de store emner var medlemslandenes bidrag, som Donald Trump mente var alt for lavt i forhold til USA.

- Jeg havde da aldrig nogensinde forestillet mig, at jeg skulle hæve stemmen over for en amerikansk præsident, fortalte Lars Løkke Rasmussen i maj måned i radioprogrammet ‘Slotsholmen’ på P1.

Lars Løkke Rasmussen har også genfortalt episoden i det svensk-norske talkshow 'Skavlan', som han gæstede i løbet af foråret. DR Nyheder har fået tilladelse til at bringe klippet fra en af showets norske ejere, TV 2 og Egmont i Norge.

Ordveksling efter aflysning

Natten til onsdag aflyste Donald Trump et planlagt statsbesøg i Danmark. Med den begrundelse, at statsminister Mette Frederiksen (S) på forhånd havde afvist præsidentens forslag om at købe Grønland.

Senere lød det fra Donald Trump, at Mette Frederiksen havde formuleret sig ‘upassende’ og på ‘væmmelig’ vis.

Senere skrev Donald Trump, at Danmark som et rigt land burde betale mere til Nato.

- Forresten, Danmark giver kun 1,35 procent af deres BNP til Nato. Det er et rigt land og burde være på to procent. Vi beskytter Europa og alligevel er kun otte ud af 28 Nato-lande over to-procents-mærket. USA er på et meget, meget højere niveau end det, skrev den amerikanske præsident på twitter.

En ordlyd, der klokken halv to om natten fik Lars Løkke Rasmussen til tasterne.

- Og - som jeg fortalte dig på Nato-topmødet i Bruxelles sidste år - vi har (proportionelt) mistet nøjagtigt lige så mange soldater i Afghanistan, som USA har. Vi står altid klar - så vi vil ikke acceptere, at vores forsvarsvillighed kun handler om procenter, skrev han.

Havde aldrig troet, det skulle ske

Episoden udspillede sig sidste sommer og i Slotsholmen på P1, satte Lars Løkke Rasmussen før valget flere ord på ordvekslingen.

- Han sagde ‘I skylder, I skylder, I skylder’ på forsvarsområdet, og der var jeg nødt til at sige til ham, hvad jeg aldrig havde troet, jeg skulle gøre til en amerikansk præsident, sådan mand til mand, at det her vil jeg ikke finde mig i, sagde Lars Løkke Rasmussen i programmet.

Du kan høre hele Lars Løkke Rasmussens genfortælling af episoden i lydbidden herunder.

0:00

Lars Løkke Rasmussen sagde til Donald Trump, at Danmarks tab på 43 soldater i Afghanistan svarer nøjagtigt til de amerikanske tab i forhold til befolkningsstørrelse.

Bagefter opsøgte Donald Trump den danske statsminister.

- Han kom hen bagefter og slog mig på skulderen og sagde ‘you made a good point’, og det synes jeg jo også, jeg gjorde, konstaterede Lars Løkke i Slotsholmen på P1 tidligere på året.

DR Nyheder har spurgt, om Lars Løkke Rasmussen (V) vil fortælle, hvorfor han i nattens løb gik i rette med Donald Trump endnu engang, men Venstres presseafdeling er endnu ikke vendt tilbage.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter