Her kan Risøs atomaffald graves ned

GEUS har udpeget seks områder, hvor atomaffaldet fra Risø kan deponeres. Her kan du læse hvor.

GEUS har udpeget seks områder, hvor atomaffaldet fra Risø kan deponeres. (© Colourbox)

Atomaffald fra over 50 års forskning på Risø skal inden for den nærmeste fremtid deponeres et sted i Danmark. For i år 2018 skal Risøs tre forsøgsreaktorer været revet ned og tilbage er 5.000 kubikmeter lavradioaktivt atomaffald, som skal deponeres på dansk jord.

Desuden er der 233 kilo brændsels-stave, der er fremstillet af lavberiget uran, som kræver en særlig løsning.

22 områder er blevet til seks

Spørgsmålet om, hvor i landet det radioaktive affald skal placeres, har De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland også kaldet GEUS nu fundet svaret på.

De har udpeget 22 mulige områder til placering af et slutdepot af de 5000 kubikmeter atomaffald fra Risø. Og disse områder er nu blevet til seks konkrete steder , som der nu skal arbejdes videre med, siger Per Clausen, der er miljøordfører for Enhedslisten:

- Det første område er Østermarie ved Paradisbakkerne på Bornholm, så er det Rødbyhavn i Lolland Kommune, så er det Kertinge Mark i Kerteminde kommune, så er det Hvidbjerg Thyholm/Struer Kommune. Så er det ved Thise, Salling i Skive Kommune og så er det vest for Skive i Skive Kommune, siger han til DR Nyheder.

Områderne er nøje udvalgt ud fra en geologisk vurdering og ud fra hensyn til drikkevandet og risikoen for jordskælv, siger Per Clausen til DR Nyheder.

Glad minister
Det var Indenrigs- og Sundhedsminister, Bertel Haarder, der her til formiddag præsenterede de seks områder for Folketingets partier:

- Jeg er glad for, at Folketingets partier i dag har bakket op om den videre proces. Danmark har jo ikke a-kraft, og derfor kan vores problem med affald slet ikke sammenlignes med andre landes. Men det er helt afgørende, at vi håndterer den relativt beskedne mængde affald, som vi har, helt sikkert. Det er også afgørende for regeringen, at hele processen mod et slutdepot foregår i åbenhed og enighed. Hele arbejdsgrundlaget har været vedtaget enstemmigt i Folketinget. Vi er nu enige om den videre proces, og jeg vil gøre alt for at enigheden fortsætter til det sidste, siger han i en pressemeddelelse.

Skal isoleres i mindst 300 år
Slutdepotet skal designes således, at det radioaktive affald vil forblive isoleret fra mennesker og miljø i mindst 300 år. Direktør i Dansk Dekommissionering, Ole Kastbjer Nielsen, har forklaret DR Nyheder, hvordan atomaffaldet skal opbevares:

- Først pakker man det radio-aktive materiale ind i en metaltromle. Tromlen har to lag. Mellem de to lag er der et fem centimeter tykt lag beton. Selve tromlen er pakket ind i en beholder af beton. Og den befinder sig cirka 30 meter under jorden, siger han.

Endeligt slutdepot om et år
Men der kommer stadigvæk til at gå en del tid, før der er blevet udpeget et endeligt slutdepot. Nu skal de seks udpegede steder nemlig barberes ned til mellem to og fire steder, siger miljøordfører Per Clausen:

- Det kan godt tage op til et års tid, siger han.

Dyrt affald
Prisen for etablering af et varigt opbevaringssted til af resterne fra Danmarks atomforsøg kommer til at ligge på 180 til 500 millioner kroner. Oven i det komme prisen på 1 milliard kroner til nedtagning af anlæggene på Risø.

Her kan du se de seks steder, som er blevet udpeget. Tryk på blå markeringer for at læse mere om områderne: