Her kan vindmølleskeptikere bare flytte ind - ny kampagne vil nedbryde fordomme

I en ny kampagne åbner naboer til vindmøller deres hjem op i efterårsferien.

Fra Lars og Lotte Westermanns hjem i Kyse kan man se 10 vindmøller. (Fotograf: Nick Sølvhøj, video: Mathias Oldager)

Rettelse: I historien medvirker personer, der låner deres huse ud. Men de personer bliver også brugt i Andels egne reklamer for projektet. Det er en fejl, at vi ikke har fortalt det i vores dækning.

Mens nogle vælger at holde efterårsferie på bløde sandstrande, med sol og varme i syden, vælger andre en sjov familietur i Lalandia.

Men kunne to nætter i den sydsjællandske landidyl med udsigt over marker og store, hvide vindmøller være mere tillokkende?

Det er i hvert fald blevet en mulighed som led i en ny kampagne, som Andel står bag. Her slår seks danskere, der er naboer til vindmøller, dørene op til deres hjem i efterårsferien.

Besøgende vil på egen krop kunne opleve, hvad det vil sige at være nabo til de vindmøller, der ofte bliver mødt med modstand.

En af dem, der har været skeptisk overfor vindmøller, er Lars Westermann, der bor i Kyse, som ligger tæt på Næstved.

- Det var jo noget værre noget med de der store monstre, der skulle stå lige, hvor vi bor, siger han i DR's nyhedspodcast Tiden.

Lotte og Lars Westermann håber på, at de kan være med til at nedbryde fordomme om at være nabo til en vindmølle. (Foto: © Nick Sølvhøj)

- Historierne lød jo på, at det både ville larme og blinke, at det ville være umuligt at sove, og at man kunne blive syg af det. Den fælles forståelse var, at de skulle ikke stå på land, sådan nogle skulle ud på vand.

Men ud på vand kom vindmøllerne ikke, og i 13 år har en vindmølle stået 700 meter fra Lars Westermann og konen Lottes hus.

- Da de først stod op, og vingerne blev sat på, var vi jo meget spændte på, hvad det ville komme til at betyde for os. Jeg gik rundt og lyttede, og jeg ventede på, at der skulle komme de ting, som man var bekymret for, siger Lars Westermann.

Men udover en gang i mellem at kunne høre vindmøllerne, har parret ikke oplevet nogle gener.

Det er også grunden til, at Lars Westermann er gået fra at være vindmølleskeptiker til tilhænger, og det er også derfor, at man i uge 42 kan prøve at bo i hjemmet i Kyse.

Det er hjemmet her, som man kan booke to overnatninger i, hvis man vil opleve vindmøllerne (Foto: © Nick Sølvhøj)

'Forfærdelig at være i nærheden af'

Det er energikoncernen Andel, der står bag kampagnen, og de håber, at den kan være med til at nedbryde nogle af de fordomme, som blandt andet Lars Westermann havde inden han blev nabo til vindmøller.

- Det er sådan med fordomme, at dem skal man nogle gange opleve på egen krop, derfor tager vi et helt andet greb i brug, siger Rikke Trikker, der er kommunikationsdirektør i Andel.

I kampagnen vil man kunne booke sig ind i et hjem, der ligger tæt på en vindmølle, i to nætter.

Men en, der har oplevet vindmøller på tæt hold og ikke er tilhænger af dem, er Falke Jensen fra Vig.

En kilometer fra hans arbejdsplads står der nogle vindmøller, og støjen derfra gør, at han ikke har lyst til at tage imod tilbuddet fra Andel.

- Det er rent ud sagt forfærdeligt at være i nærheden af vindmøller, så jeg har ikke behov for mere af det, siger Falke Jensen, og fortsætter:

- Det er en konstant rungen, som jeg ikke kan sammenligne med noget andet.

Han arbejder som pædagog, og når larmen fra vindmøllerne er værst, har han ikke lyst til at opholde sig udenfor.

- Det er kun en gene, når vinden står på en bestemt måde, og så kan man ikke være udenfor. Det kan jeg i hvert fald ikke, hvis jeg skal koncentrere mig, siger Falke Jensen.

Andel har allerede fået 16 tilmeldte til et ophold i et af de seks hjem, der ligger tæt på en vindmølle. Men det er ikke sikkert, at nogle af de tilmeldte er skeptiske over for at have vindmøller i baghaven.

Kommunikationsdirektør i Andel Energi Rikke Trikker håber på, at dem der er skeptiske over for vindmøller, vil tage imod tilbuddet. (Foto: © Nick Sølvhøj)

Og der er heller ingen garanti for, at energiselskabet kan nedbryde nogle af de fordomme, som der er blandt vindmølleskeptikere, når uge 42 er omme.

- Så har man grebet chancen og prøvet det. Vi kan ikke bede om mere i Andel, og så må vi tage den dialog videre derfra, siger Rikke Trikker.

I hjemmet i Kyse håber Lars og Lotte Westermann på, at der vil være nogle skeptikere, der benytter sig af muligheden og flytter ind i huset for en kort stund.

- Jeg håber da, at de får en god oplevelse i det smukke, dejlige sydsjællandske landskab, og at de finder ud af, at det ikke er så slemt at bo i nærheden af en stor vindmølle, siger Lars Westermann.

Hvis du vil høre mere om Lars Westermanns historie, kan du lytte til afsnittet i podcasten Tiden, hvor han er med her: