Her klumper Danmarks mest magtfulde mennesker sig sammen

Ny bog om den danske magtelite har kortlagt, hvem der sidder i bestyrelser og udvalg samt hvem dronningen inviterer til fest.

Når to tredjedele af den danske magtelite bor i Nordsjælland, bliver udfordringerne for udkantsdanmark ikke diskuteret, siger forfatter til ny bog om de 423 mest magtfulde mennesker i Danmark. (Foto: Pelle Rink © Scanpix)

De personer, der bestemmer i Danmark, bor tæt sammen i enklaver i Nordsjælland og København.

Det afslører en ny bog om den danske magtelite, skriver Fagbladet 3F.

Meget skæv fordeling

De to forskere Anton Grau Larsen og Christoph Ellersgaard fra København Universitet har i tre år kortlagt over 5.000 bestyrelser, udvalg, gæstelister til kongehusets fester og andre betydningsfulde netværk. Resultatet i bogen 'Magteliten' viser, at særligt 423 danskere har et stort netværk.

Og de 423 personer er koncentreret på små områder. To tredjedele af eliten bor i hovedstaden eller i Nordsjælland.

- De har stor indflydelse på at forme det danske samfund. Og vi kan tydeligt se, at mønstret er meget skævt. Størstedelen af eliten bor klumpet sammen i København og Nordsjælland, forklarer Christoph Ellersgaard.

Udkantsproblemer bliver overset

Der bor blot syv medlemmer af eliten i Vestjylland og ti i Nordjylland. I Nordsjælland og ved København bor 276 medlemmer af eliten.

Det betyder, at magten i samfundet er skævt fordelt i landet. Og at de problemer og emner, som berører folk i udkantsdanmark bliver overset af eliten. De træffer beslutninger uden at kende virkeligheden uden for hovedstaden og guldkysten, mener forskerne.

- De udfordringer, der er i udkantsdanmark, påvirker ikke elitens privilegier. Derfor bliver det ikke diskuteret, siger Christoph Ellersgaard.

Magtelite kortlagt for første gang

Det er første gang i Danmark, at forskere har været i stand til at kortlægge eliten i samfundet.

Ledere fra erhvervslivet er den gruppe, der har størst magt og er mest centrale i eliten. De udgør halvdelen af eliten. Derudover har især arbejdsgiverorganisationer, fagforeninger, embedsfolk, politikere og professorer deres pladser ved de vigtige forsamlinger.

- Vi har alle stemmeret og andre magtresurser. Men de 423 personer i eliten stikker i den grad af fra alle andre, fordi de har adgang til magtfulde netværk, hvor de træffer de afgørende beslutninger, fortæller Christoph Ellersgaard.

/ritzau/

FacebookTwitter