Herlufsholms bestyrelse træder tilbage efter hård kritik fra styrelse

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet lægger op til, at Herlufsholm skal betale statstilskud tilbage.

Kostskolen Herlufsholm har været i voldsom modvind efter en TV 2-dokumentar, der viste store problemer med vold, mobning og seksuelle overgreb. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Stormvejret om kostskolen Herlufsholm fortsætter, efter en TV 2-dokumentar afslørede store problemer med kulturen på skolen - blandt andet med vold, mobning og seksuelle krænkelser.

Nu træder hele bestyrelsen - inklusiv bestyrelsesformand Torben von Lowsow - tilbage.

Det skriver skolen i en pressemeddelelse.

- Det er i skolens interesse, at vi får ro om Herlufsholm. Arbejdet med at få valgt en ny bestyrelse, som skal sikre trivsel og en god skolegang for alle eleverne på skolen, er nu sat i værk.

- Vores medarbejdere fortjener også ro om deres dagligdag på skolen, lyder det i pressemeddelelsen.

Ifølge pressemeddelelsen fra skolen sker det, efter skolen har modtaget et udkast til en partshøring fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som retter en hård kritik mod bestyrelsen og varsler sanktioner mod skolen.

I partshøringen, som skolen har offentliggjort på sin egen hjemmeside, skriver styrelsen, at skolens bestyrelse har ansvaret for, at der er grund til at udtale "alvorlig kritik" af bestyrelsen for ikke at sikre elevernes trivsel.

Blandt andet mener styrelsen efter at have undersøgt forholdene på skolen, at der især på kostafdelingen - altså den del af skolen, hvor nogle elever ikke bare går i skole, men også bor på skolen - er en kultur blandt eleverne, der bærer præg af, at nogle elever "mobber, ydmyger og krænker andre elever".

I udkastet står der også, at skolens mange regler og traditioner ikke understøtter respekten for ligeværd mellem mennesker.

- Der er således en gennemgribende tradition for at fremhæve visse elever frem for andre og give dem særlige privilegier, skriver styrelsen.

Lægger op til sanktioner

Det er ikke kun trivslen blandt eleverne og skolens kultur, der bliver kritiseret i udkastet fra styrelsen. Det er også bestyrelsens måde at blande sig i enkeltsager på skolen. For bestyrelsen har ifølge styrelsen blandet sig i håndteringen af enkeltsager - der ellers burde håndteres af skolens rektor - og det har medvirket til:

- at skolen ikke har fået sat ind med en konsekvent nultolerancepolitik over for mobning, vold og krænkelser. På den vis er bestyrelsens ageren en del af skolens grundlæggende udfordringer med at sikre elevtrivslen, står der i udkastet.

En kritik, som bestyrelsen ikke selv er enig i, står der i pressemeddelelsen.

Styrelsen skriver samtidig, at man vurderer, at skolen har brudt flere paragraffer i lovgivningen om blandt andet fri- og privatskoler og at der er "anledning til alvorlig bekymring for elevtrivslen på skolen".

Derfor lægger styrelsen op til, at Herlufsholm skal betale hele sit statstilskud fra og med 8. december tilbage.

Styrelsen lægger også op til at give et påbud om, at skolen fremover at sikre, at man overholder loven og sikrer, at alle elever oplever en tryg hverdag ved at afskaffe enhver tradition, der giver elever i 3.g "særlige privilegier på bekostning af andre elever".

Høringen er ikke en endegyldig afgørelse, og derfor er det ikke sikkert, at den endelige afgørelse i sagen ender sådan. Herlufsholm har indtil 8. august til at svare på høringsudkastet, og derefter bliver der truffet en afgørelse.

Skolen går nu i gang med at sammensætte en ny bestyrelse.

Modvind efter dokumentar

Sagen om kostskolen i Næstved begyndte at rulle, da TV 2 i maj sendte dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder', som afslørede en kultur præget af vold og krænkelser blandt eleverne på kostskolen.

I dokumentaren fortæller en række tidligere elever, hvordan de er blevet udsat for fysisk afstraffelse som ”fødselsdagstæsk" og seksuelle krænkelser.

Det bragte skolen i modvind i offentligheden, men allerede inden da havde Styrelsen for Undervisning og Kvalitet ført tilsyn med skolen på grund af problemer.

Efter dokumentaren blev sendt, valgte skolens bestyrelse at fyre rektor Mikkel Kjellberg, og samtidig udsendte man en undskyldning for de ting, elever er blevet udsat for. Men nu er det altså bestyrelsen selv, der bliver rettet kritik mod.

Også kongehuset er blevet blandet ind i sagen - for Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys ældste søn, prins Christian, går i gymnasiet på Herlufsholm, og efter planen skal også prinsesse Isabella starte på skolen til august.

Kronprinsparret har krævet ændringer på skolen, men har foreløbigt valgt at fortsætte med at lade deres børn gå på skolen.