Herstedvester er for alle de fanger, de andre fanger ikke kan lide: Her er fængslet, Peter Madsen er flygtet fra

I dag brød drabsdømte Peter Madsen ud af Herstedvester Fængsel, der huser de farligste kriminelle.

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der er noget paradoksalt over Herstedvester Fængsel, hvis man spørger en af dem, som kender det rigtig godt.

De høje mure på den københavnske vestegn huser nogle af de farligste kriminelle i landet, med de længste straffe, vi overhovedet har. Men på samme tid er det et fængsel, hvor der til daglig er ‘en rolig atmosfære’, og hvor fangerne normalt ikke er farlige over for hinanden eller vagterne.

Fangerne i Herstedvester Fængsel har domme på livstid, meget lange tidsbestemte domme eller det, man kalder forvaringsdomme. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det fortæller Hans Jørgen Engbo Hansen, der er forhenværende fængselsinspektør i Herstedvester Fængsel.

- Det er ikke sådan, at dagligdagen inde i fængslet er farlig på samme måde som i nogle af de andre fængsler, hvor man har bandefolk, som i højere grad kan være farlige og truende inde i fængslet, siger han.

Den rolige hverdag skyldes blandt andet de lange straffe, som de indsatte har, mener han.

- Fangerne sidder der meget længe, og de indser, at Herstedvester vil være deres hjem i mange år. Derfor er de fleste indstillet på en stille og rolig dagligdag.

- De Herstedvesterdømte er først farlige, hvis de kommer ud i samfundet, siger Hans Jørgen Engbo Hansen.

Og det gjorde en af dem så i dag. Den drabsdømte ubådsbygger Peter Madsen flygtede fra fængslet, men blev efter kun fem minutter på fri fod igen anholdt en lille kilometer fra fængslet under stor politiopbud.

  • Peter Madsen kort efter politiet igen har fået fat på den livstidsdømte. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)
  • Han er nu sigtet for forsøg på flugt. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)
  • Øjenvidner fortæller, at han blev hevet ud af en hvis varebil. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)
1 / 3

Folk som Madsen

Og han ryger sandsynligvis retur til Herstedvester, vurderer i hvert fald Bent Isager-Nielsen, der er tidligere chef for Rejseholdet.

For her sidder kriminelle som ham. Bent Isager-Nielsen vil ikke ind på, hvem der helt specifikt sidder i Herstedvester lige nu. Men gennem tiden har typer som Marcel Lychau Hansen med tilnavnet ‘Amagermanden’ og Naum Conevski som blev kaldt ‘Fløjtemanden’ afsonet i fængslet.

Peter Madsen er også en typisk Herstedvester-fange.

Fængslet har 141 pladser på den lukkede afdeling, og mange af de kriminelle har blandt andet en dom for en seksualforbrydelser. Det er også det eneste fængsel i Danmark, der er specialiseret i psykologisk og psykiatrisk og sexologisk udredning og behandling.

Men der er også en anden grund til, at man samler dem på Herstedvester i Albertslund, siger Bent Isager-Nielsen.

Tidligere leder af Rejseholdet Bent Isager-Nielsen (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Jeg tror, han ryger tilbage til Herstedvester. Måske kunne han komme til nogle af de andre sikre fængsler som Storstrøm Fængsel. Problemet er ofte, at her har typer som Peter Madsen svært ved at være i fred, siger han.

Det har Peter Madsen allerede erfaret. I august 2018 sad han i Storstrøm Fængsel på Falster. Her blev han overfaldet af en medfange. Og det er ikke usædvanligt for indsatte, som har udsat børn og kvinder for eksempelvis vold eller voldtægt.

Men sådan går det ikke på Herstedvester.

- Der er ikke fanger, der går og overfalder andre fanger, som man ser andre steder, hvor man ser skævt til folk, der er dømt for noget mod børn eller kvinder. For det er så mange af dem ude på Herstedvester, der er. Så der er ikke rigtig nogen, der har noget at lade hinanden høre, siger Bent Isager-Nielsen.

Det er John Hatting, der er landsformand i Kriminalforsorgsforeningen, dog ikke umiddelbart enig i. Han vurderer, at Peter Madsen ikke kommer tilbage til Herstedvester foreløbig.

- Min umiddelbare vurdering er, at der vil gå en rum tid - altså en række år - hvis det overhovedet kommer på tale, siger John Hatting.

Han fortæller, at det er almindeligt at flytte en indsat efter en flugt.

- Det er en del af en helt almindelig professionel håndtering af en fangeflugt, at man ikke kommer tilbage til det samme, siger John Hatting som i stedet peger på Storstrøm Fængsel på Falster, Nyborg Fængsel og Ennermark Fængsel uden for Horsens.

Den sikre vej ud

Tirsdag eftermiddag langer flere politikere ud efter Kriminalforsorgen for, at det overhovedet var muligt for manden bag et af Danmarks mest uhyggelige mord at stikke af.

Er Herstedvester overhovedet sikker nok til at tage vare på kriminelle som Madsen?

Det mener Bent Isager-Nielsen.

- Herstedvester er et meget, meget sikkert fængsel. Problemet er, når man tager gidsler og på en eller anden måde er bevæbnet, så bliver det meget svært, siger han.

Ifølge formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, tog Peter Madsen nemlig en kvindelig ansat som gidsel. Det er dog ikke noget, som politiet i dag har villet bekræfte.

- Han har noget, der minder om et bombebælte og noget, der minder om en pistolattrap. Og med det og gidslet truer han sig så ud af fængslet, siger Bo Yde Sørensen.

Selv fanger i topsikrede amerikanske fængsler kan slippe ud med den metode, siger Bent Isager-Nielsen.

- Du en hel anden magtposition som kriminel, for ingen tør stille sig i vejen og sige 'du kommer ikke længere', for så bliver et eller flere gidsler skudt. Derfor er gidseltagning effektivt.

Samme analyse kommer fra den tidligere fængselsinspektør Hans Jørgen Engbo Hansen, som var i Herstedvester i syv år, men i dag er pensioneret.

- Hvis han har et våben eller noget, der kan ligne et våben, så synes jeg det eneste rigtige er det, som portvagten åbenbart har gjort, nemlig at lukke ham ud. Man risikerer ikke, at han skyder personalet. Det gør man ikke, siger han.

Fangeflugt er sjældent set

Men fangeflugter er højest usædvanlige i Herstedvester. Faktisk kan den tidligere fængselsinspektør knap huske, hvornår nogen sidst har forsøgt at flygte fra Herstedvester.

- De gamle betjente har beskrevet en sag, hvor en fange for 30-40 år siden forsøgte at flygte, men han nåede ikke længere end på den anden side af muren. Så stod personalet og tog imod ham, siger Hans Jørgen Engbo Hansen.

Peter Madsen blev sidst på eftermiddagen sigtet for flugtforsøg, oplyser Københavns Vestegns Politi.

Det er straffelovens paragraf 124, og den har i udgangspunktet en straframme på to år.

Derudover skal det nu vurderes, om Peter Madsen skal sigtes for andre forhold end flugtforsøget. Ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) skal der nu iværksættes en række yderligere tiltag mod fangeflugter den kommende tid.

Facebook
Twitter