Heunicke deler gode og dårlige nyheder: Kurven er tøjlet, men britisk variant truer stadig

Hvis ikke vi tager restriktionerne alvorligt, kan vi ende som Storbritannien, mener professor.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) deler god og dårlig nyhed i nyt opslag på Facebook.

- Smittekurven er tøjlet.

Sådan skriver sundhedsminister Magnus Heunnicke (S) fredag i et opslag på Facebook.

Med den gode nyhed følger dog også et stort men. For den britiske muterede virus er først lige begyndt at vise muskler i det danske samfund.

- Selv om de generelle smittetal begynder at gå ned, gælder det ikke for den engelske variant. Den fortsætter med at brede sig neden under i vores daglige smittetal, skriver sundhedsministeren.

De nyeste tal viser, at den nye mutation allerede har spredt sig og hurtigt er gået fra at være meget sjælden til at udgøre syv procent af alle tilfælde i Nordjylland og 2,3 procent på landsplan i den sidste uge af 2020.

Erfaringerne fra blandet andet England og Irland er, at smittespredningen med den nye variant tager særligt fat, når den udgør mere end ti procent af de samlede tilfælde.

pressemødet i tirsdags sagde statsminister Mette Frederiksen (S) klart, at de restriktioner, vi havde på daværende tidspunkt, ikke var nok i kampen mod den britiske mutation. Derfor har regeringen sænket forsamlingsforbuddet fra ti til fem personer, og afstandskravet er steget fra én til to meter.

Vi skal ikke ende som Storbritannien

Det danske kontakttal er i øjeblikket nede på 1,0. Det vil sige, at ti personer smitter ti nye personer. Men selvom smittetrykket er lavere, end det har været længe, mener professor i virologi Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet, at der er grund til bekymring.

- Kontakttallet indikerer, at danskerne har fulgt restriktionerne henover jul og nytår. Derfor er det fristende at slippe grebet nu. Men det kommer til at ramme os på den lange bane, hvis vi gør det, siger han.

Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet, fortæller, at selvom smittekurven er tøjlet, er den britiske mutation en stor trussel. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

De nye og strammere restriktioner er et vigtigt greb for at undgå et scenarie, som det vi har set i Storbritannien, forklarer Allan Randrup Thomsen.

- Vi har meget stramme restriktioner, og dem bliver vi nødt til at forsætte med at overholde. Den britiske variant er på vej ind i vores samfund, og hvis ikke vi agerer tidligt nok, ender vi måske som Storbritannien, siger han.

Den nye mutation er ikke i sig selv mere dødelig, men flere mennesker vil dø, hvis smitten får lov at sprede sig, har professor ved Institut for kemi og videnskab på Aalborg Universitet Mads Albertsen tidligere forklaret.

- Når den er mere smitsom, får vi en smittekurve, der stiger meget voldsomt igen, og derfor får vi mange flere døde. I starten går det stille og rolig, men fordi den smitter så meget, så stiger tallene meget hurtigt, når det begynder at tage fat. Det er det scenarie, vi frygter herhjemme, siger Mads Albertsen.

Et kapløb mellem vaccine og virus

I sit Facebookopslag bringer Magnus Heunicke endnu en god nyhed. At vi i dag har nået at vaccinere samtlige beboere på de danske plejehjem.

Og netop udbredelsen af vaccinen er det vigtigste våben for at kontrollere den britiske mutation, forklarer Allan Randrup Thomsen.

- Hvornår den britiske variant vil dominere i Danmark, vil afhænge af, hvor gode vi er til at kontrollere kontakttallet, siger professoren.

Men ifølge Allan Randrup Thomsen er det altså et spørgsmål om tid, før den britiske variant vil dominere i Danmark.

- Hvis vi skulle komme helt udenom den britiske variant, skulle vores kontakttal være på cirka 0,7. Men det kommer vi næppe ned på.

- Men hvis vi bare kan skubbe den nye mutations domination en måned, så står vi i en helt anden situation. Der er de mest sårbare vaccineret, og det vil være en stor fordel. Al den tid vi kan vinde overfor virussens indmarch er godt givet ud, forklarer Allan Randrup Thomsen.