Heunicke håber, mundbind kan udfases flere steder inden sommerferien - og eksperterne er positive

Målet er en sommer med så lidt brug af mundbind som muligt, siger sundhedsministeren.

Solcremen og badebukserne er gode at huske.

Men måske vi kan undgå at pakke helt så mange engangsmundbind med i tasken, når vi skal ud i sommerlandet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lægger nemlig op til, at kravet om mundbind kan fjernes flere steder, inden vi når sommerferien.

- Vores mål er, at vi går sommeren i møde i så store træk som muligt uden mundbind. Og det vil formentligt stille krav til, hvad der skal være af andre ting: coronapas og andet, sagde ministeren til pressen, da han i dag var på vej til sin egen coronavaccination i Ishøj.

- Vi skal selvfølgelig bruge mundbind, når man skal vaccineres, og der er også nogle steder, hvor man er tæt sammen med mange fremmede mennesker. Men generelt set er det vores mål, at vi går en sommer i møde, hvor der ikke er så stor og udbredt grad af mundbind, som vi har i dag, siger han.

Forhandlinger i denne uge

Onsdag skal Folketingets partier mødes for at forhandle yderligere lempelser af restriktionerne. Inden vil de have modtaget sundhedsmyndighedernes anbefalinger set i lyset af smitteudviklingen.

Tidligere i dag antydede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, da også, at vi måske snart kan begynde at vinke farvel til eksempelvis mundbindet.

- Vi har den store vaccinationsdækning, lave smittetal og lave indlæggelsestal. Det gør, at det er relevant at diskutere, om man kan skrue en smule ned på restriktioner, brug af mundbind og coronapas i forskellige sammenhænge, sagde han til TV 2.

Over 40 procent af befolkningen har nu fået første vaccination, og der er tegn på, at antallet af nye smittede er svagt faldende.

Sundhedsminister Magnus Heunicke bliver vaccineret mod covid-19-vaccinen fra Pfizer/BioNTech. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Eksperter: Det kan godt lade sig gøre

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, kan det godt være realistisk at lempe på mundbindsrestriktionerne inden sommerferien.

- Det synes jeg godt, man kan se på. Hvis vi vælger nogle fornuftige områder, så mener jeg godt, det kan lade sig gøre. For selv om vi har rimelig høje smittetal i forhold til sidste forår, har det ikke ført til flere indlæggelser, siger han.

Også Christian Wejse, der er epidemiolog ved Aarhus Universitet og afdelingslæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital., mener, at smitteudviklingen kan give mulighed for delvist at droppe mundbindet.

- Det tror jeg da bestemt, at der bliver plads til. Nu må vi lige se, hvordan det går med smittetallene. De er måske lidt for nedadgående, siger han.

Virker bedst, når der er mange smittede

Han forklarer, at krav om mundbind især har effekt i en situation, hvor der er mange smittede personer i samfundet.

- Effekten vil være begrænset, hvis vi har relativt få smitsomme personer, der går rundt, siger han.

Christian Wejse mener også, at det vil give god mening med en gradvis udfasning af mundbind.

- Hvor politikerne vil lægge snittet er svært at sige. Man kan forestille sig, at ligesom offentligt transport var det første sted, man indførte det, så kan det også være det sidste sted, man udfaser det, fordi der er man jo trods alt relativt mange mennesker samlet i et rum, siger han.