Heunicke om corona-jul: Kan ikke afvise nye restriktioner

Man skal tænke sig grundigt om, før man begrænser rejser over kommunegrænser, siger Søren Brostrøm.

Den første låge i julekalenderen er åbnet, og indholdet er spist, julemusikken spiller i butikkerne, men billetten hjem til jul er måske ikke købt endnu.

Regeringen og sundhedsmyndighederne har nemlig fortsat ikke meldt ud, hvilke restriktioner, krav og anbefalinger, der vil gælde, når de nuværende efter planen udløber 13. december.

Det skete heller ikke på dagens pressemøde, da sundhedsminister Magnus Heunicke præsenterede nye tiltag og krav, der specifikt skal dæmpe coronasmitten i hovedstadsområdet.

Det var dog ikke på grund af, at ministeren og myndighederne ikke blev spurgt. Det er for tidligt at sige noget om endnu, lød det fra Magnus Heunicke.

- Jul og juleaften betyder meget for mange. Og alle vil gerne kunne planlægge den. Vi planlægger ikke restriktioner på rejser omkring jul. Men som altid kan vi ikke dømme tiltag - også skrappere tiltag - ude, hvis smitten stiger voldsomt.

Her kan du få et overblik over tiltagene i de 17 hovedstadskommuner. Artiklen fortsætter under grafikken:

Her er de nye tiltag. (Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk © dr)
Her er de nye tiltag. (Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk © dr)
  • Her er de 17 kommuner, hvor de nye tiltag gælder: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Rødovre, Vallensbæk, Dragør, Frederiksberg, Gentofte, København, Lyngby-Taarbæk og Tårnby.

  • Helsingør Kommune blev også nævnt i starten af pressemødet som en kommune, hvor der vil blive sat ekstra ind på grund af høj smitte. Det er dog i skrivende stund uklart, hvilke tiltag der gør sig gældende i Helsingør. Det forsøger vi naturligvis at få afklaret hurtigst muligt.

Kræver omtanke

Når regeringen melder de nye tiltag ud, så er Sundhedsstyrelsen også klar med konkrete råd til, hvordan man kan mødes i julen.

Det siger Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen, til DR. Men det er altså endnu for tidligt.

- Vi ved ikke her godt tre uger før jul, hvor epidemien er på det tidspunkt.

Når både politikere og myndighederne selv kalder situationen i hovedstadsområdet både bekymrende og alvorlig, kan man ikke lade vær med at spekulere i, om det kan betyde rejserestriktioner, som dem man så i Nordjylland.

- Det var en helt særlig situation i de nordjyske kommuner, fordi vi havde en betydelig grad af smitte fra mink til mennesker, og vi så de her mutationer og en høj forekomst af de her minkvarianter, siger Søren Brostrøm.

Han understreger også, at man var hurtig til igen at slække på dem igen.

- Det var nogle meget skrappe restriktioner – blandt andet at man ikke måtte krydse kommunegrænsen. Der ligger efterhånden meget i vores berømte værktøjskasse, men der er ingen tvivl om, at sådan noget med at begrænse rejser over kommunegrænser, det skal vi tænke grundigt over, inden vi indfører.

Stor alvor

Tyra Grove Krause, der er afdelingschef i Statens Serum Institut, svarede også på spørgsmål om jul under pressemødet.

Her sagde hun blandt andet, at hele epidemikontrollen handler om at begrænse kontakter, "og det er jo ikke det, man gør i julen".

- Derfor er det noget, vi ser på med stor alvor. Vi venter også på udmeldinger fra ECDC (Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol, red.) denne uge omkring risikoen forbundet med jul, og hvad man kan gøre for at mindske den, siger hun.

Ifølge Magnus Heunicke vil regeringen i løbet af næste uge mødes med Folketingets partier, og man vil også få en indstilling fra myndighederne.

- Og så melde ud helt præcist, hvordan en jul, en anderledes jul, sikkert og trygt kan afholdes. Julen er jo hjerternes fest, hvor man mødes på tværs af generationer og hygger sig tæt sammen. Og det er jo præcist det, der er så farligt lige nu, siger sundhedsministeren.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter