Heunicke undersøger fordele og ulemper ved, at give danskere adgang til AstraZeneca, hvis de har lyst

Det kan blive en svær, men ikke umulig opgave, lyder det fra lægerne.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil endnu ikke selv tage stilling til, om danskerne skal have lov til at få AstraZeneca-vaccinen, hvis de har lyst. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Bedst som AstraZeneca-vaccinen er blevet taget af bordet, bliver der nu åbnet en dør på klem for danskere, som trods risiko for alvorlige bivirkninger gerne vil have den.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har bedt om at få det undersøgt.

- Jeg har bedt sundhedsmyndighederne afklare fordele og ulemper ved en model, hvor AstraZeneca-vaccinen kan ordineres til borgere, der aktivt ønsker at blive vaccineret med covid-19 vaccinen fra AstraZeneca, siger ministeren.

Og det er 'ikke umuligt'.

Det sagde Søren Brostrøm, der er direktør for Sundhedsstyrelsen, allerede på gårsdagens pressemøde, hvor beslutningen om at stoppe brugen af AstraZeneca blev taget.

- Det er ikke totalt umuligt at gøre det i Danmark, det vil dog i givet fald være en politisk beslutning, siger Søren Brostrøm.

Ellemann ville sige ja

Og det er Folketingets partier klar til at diskutere. Direkte adspurgt, om danskerne skal have lov at vælge AstraZeneca-vaccinen til, svarer Venstres formand, Jacob Ellemann-Jensen:

- Lad mig sige det på den her måde: Jeg ville i hvert fald tage imod den.

Lignende toner kommer fra De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

- Der sidder jo faktisk nogle rundt omkring, som har et stort ønske om at blive vaccineret hellere i dag end i morgen. De skal have lov at have det valg.

Den holdning deler Liberal Alliance, mens de hos De Radikale først vil have en afklaring af, om det er praktisk, juridisk og sundhedsfagligt forsvarligt at give vaccinen til dem, der ønsker det.

- Kommer der sådan en model, er det klart, vi kan stå bag det, siger Stinus Lindgren, sundhedsordfører for De Radikale.

Sundhedsminister Magnus Heunicke ville torsdag ikke selv tage stilling til spørgsmålet, men afventer svar fra sunhedsmyndighederne.

En tur til lægen

Der er lige nu godt 200.000 doser med AstraZeneca-vacciner på lager hos Statens Serum Institut, og flere er på vej. Og skal de bruges herhjemme nu, vil det altså være uden en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen. Derfor vil derfor kræve en individuel vurdering af en læge og et samtykke og accept af risikoen, sagde Søren Brostrøm i går.

Men hvad siger lægerne til det?

Spørger man ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard, så ville han tøve en anelse med kanylen.

- Hvis der nu ikke er nogle fordele ved at give vaccinen af sundhedsmæssig karakter, fordi den enkelte person ikke er i risiko for at få et alvorligt forløb, mens der derimod faktisk er en risiko for at miste livet, hvis man får vaccinen, så er det en væsentlig udfordring som den enkelte læge kommer til at stå i, siger Lars Østergaard.

Svær, men ikke umulig opgave

Den vurderingen er man enig i hos Dansk Selskab for Almen Medicin. Blandt andet fordi man ved for lidt om, hvem de alvorlige bivirkninger rammer til, at man kan lave den individuelle risikovurdering.

- Jeg spår, at nogle praktiserende læger vil stille op til den her opgave, mens andre vil sige, at det er for meget virak ovenpå alt det her med den vaccine, siger formand Anders Beich.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det cirka 1 ud af 40.000, der bliver vaccineret med AstraZeneca-vaccinen, som kan forvente at få den alvorlige komplikation i form af blodpropper og blodpladeforstyrrelse, der har en høj dødelighed.

Hos Dansk Selskab for Almen medicin ser man ikke nogle praktiske forhindringer i at oprette et slags sidespor til folkevaccinationen mod coronavirus. Og lægerne er også vant til at vaccinere trods risiko for alvorlige bivirkninger.

- Hvis du for eksempel skal ud og rejse i verden, så kan du få en gul febervaccine. Den kan der også være rigtig alvorlige bivirkninger ved, og der er hvert år nogle, der dør efter en gul febervaccine. Alligevel vil folk gerne have den, siger Andes Beich.

Men det kræver meget klare informationer til lægerne i almen praksis, understreger han.

I næste uge kommer Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) med en udmelding i forhold til vaccine fra Johnson & Johnson, der i sin opbygning minder om vaccinen fra AstraZeneca.

Hvorfor har Sundhedsstyrelsen stoppet brugen af AstraZeneca? Det forklarer direktør Søren Brostrøm her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk