Heunickes talknusere regner på genåbning 1. marts: De ældste elever skal måske snart tilbage i skole

- Det sker kun, hvis der er plads til det, siger Magnus Heunicke.

Regeringen vil indkalde Folketinget til møder i næste uge. (Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard, Fotos: Ole Berg-Rusten og Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Der er håb for, at der vil blive åbnet yderligere for samfundet, når det bliver 1. marts.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Jeg håber ligesom SF, at der er plads til en yderligere genåbning den 1. marts, siger ministeren.

Magnus Heunicke (S) henviser til et interview med SF's formand, Pia Olsen Dyhr, som vil have de ældste folkeskoleelever tilbage i skolen og give mindre butikker lov til at åbne igen.

Overordnet set køber Heunicke ind på den idé - sammen med 'målrettet testning'.

Han vil dog ikke love noget. Blandt andet fordi man endnu ikke kender effekten af, at eleverne i 0.-4. klasse er kommet tilbage i klasseværelserne.

- Vi afventer de beregninger, som vores matematiske eksperter sidder og kigger på. Noget bliver nok landsdækkende, noget bliver regionalt eller lokalt. Men vi er nødt til at respektere, at der skal være plads til det under epidemien, så jeg kan ikke sige det endnu.

Hvilke områder vil du prioritere højst, når det kommer til genåbning?

- Det er - som den faglige referencegruppe har indstillet med samfundseksperter, epidemiologer og økonomer regner på - de store klasser, udendørs idræt, kulturliv og detailhandlen. Og det er netop også det, der regnes på nu her, lyder det fra Magnus Heunicke.

SF: Vi risikerer, at børnene går ned med flaget

I interviewet med DR Nyheder siger Pia Olsen Dyhr, at alle børn har brug for at komme tilbage i skole.

SF's genåbningskrav er dog betinget af, at smitten ikke løber løbsk de næste par uger.

Magnus Heunicke understreger, at en yderligere genåbning er betinget af, at smittetallene kan forsvare det.

- Det sker kun, hvis der er plads til det. Det er derfor, det er så godt, at vi har fået epidemien og antal indlagte så langt ned, så der er plads til en moderat stigning i smittetal og antal indlagte, uden at vores sygehuse bliver oversvømmede.

Jens Lundgren, professor og overlæge i infektionsmedicin på Rigshospitalet, siger, at en lempelse af restriktionerne vil 'komme med en potentiel pris'.

- Hvis man skaber en for stor (smitte-, red.) bølge i marts og april, vil det i sig selv udskyde den reelle åbning af samfundet, vi kan forvente ske efter påske, siger han.

Borgmestre er klar

Hvis der på en uge er færre end 20 nye smittede per 100.000 indbyggere i en kommune, ligger den kommune under sundhedsmyndighedernes bekymringsgrænse.

Det er der efterhånden rigtig mange kommuner, der gør. Særligt vest for Storebælt.

I Hjørring ligger incidensen ifølge Statens Serum Institut på 12,4. Den seneste uge har man registreret otte smittetilfælde.

Her er der vinterferie i næste uge. Men når ferien er slut, tror borgmester Arne Boelt (S), at der kommer til at ske noget for de ældste elever.

- Vi regner selv med, at det er en af de ting, der kommer til ske.

- Vi er ved at være ret gode til det, siger Arne Boelt om nedlukninger og genåbninger i Nordjylland. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Omvendt mener han, at man skal tænke sig godt om, før man åbner caféer og restauranter, som skal indkøbe fødevarer.

- Selvom det lyder barsk, så tror jeg, at det ville være værre for dem at åbne for så at lukke om en måned igen.

Længere syd på i Viborg Kommune er håbet det samme. Her har man en incidens på 16,6, og ifølge borgmester Ulrik Wilbek (V) har kommunen ligget under bekymringsgrænsen i tre-fire uger.

- Derfor er det klart, at når man som borgmester et par gange har været ude at sige, at det er nu, vi skal passe på, og så folk i Viborg rent faktisk har gjort det, så vil jeg selvfølgelig også gerne være med til at støtte op om forretningslivet og de unge mennesker, som jeg frygter kan få psykiske problemer fremadrettet, hvis de ikke snart får nogle fællesskaber, siger han.

Ulrik Wilbek har været borgmester i Viborg siden 2017. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Magnus Heunicke forventer, at de øvrige partier i Folketinget indkaldes til genåbningsmøder i næste uge.

FacebookTwitter